L'anomenada 'illa energètica ibèrica' formada per Espanya i Portugal no obtindrà a Brussel·les la rebaixa en el preu del gas que volia. Segons fonts del sector de l'energia consultades pel diari El Independiente, estats membres de la UE com ara França, Alemanya i els Països Baixos s'oposarien a fixar el preu màxim del gas a 30 euros per megavat hora en el mercat elèctric, tal com s'havien proposat Pedro Sánchez i el seu homòleg portuguès, António Costa. Les mateixes fonts alerten que, altra vegada, els estats membres estan dividits sobre aquesta mesura i que "és complicat" que rebi el vistiplau de Brussel·les. Tal com indica el mitjà citat, el bloc comunitari europeu estaria disposat a acceptar un màxim de 50 euros MWh.

Competitivitat

Així, s'espera que l'estat espanyol i Portugal s'hagin de conformar amb la limitació del preu del megavat hora a 50 euros. Segons les fonts del diari citat, els països amb més pes dins la UE mostren preocupació per l'efecte que un límit en el preu tindria sobre la competitivitat: "És probable que els clients industrials de la UE fora d'Espanya es queixin del suposat avantatge competitiu deslleial que tindrien amb un topall molt baix", asseguren analistes experts a El Independiente. La proposta que van consensuar els executius d'Espanya i Portugal per topar el preu del gas que es fa servir per a fabricar electricitat la van traslladar aquest dimecres els dos governs a la Comissió Europea perquè donés el seu vistiplau a l'“excepció ibèrica”. Es van tenir en compte dues circumstàncies per a aquesta illa energètica: l'alt nivell d'implantació de les energies renovables i les poques interconnexions de la Península amb la resta del continent europeu. La mesura estaria vigent fins al desembre. Amb aquesta proposta pretenen rebaixar considerablement la factura de la llum, que acaba tenint efectes en la inflació: a Espanya ha arribat fins al 9,8% al mes de març, mentre que a Portugal ha estat del 5,3%, segons les dades oficials. La mesurà tindrà un efecte sobre el mercat majorista d'electricitat. El sistema marginal que funciona a tot Europa fa que el preu el marqui l'última energia que entra al sistema, que amb els preus actuals són les centrals de cicle combinat de gas.

Excepció ibèrica

El document treballat pels dos governs limita l'aplicació a les tecnologies marginals: "En particular, i per al mix ibèric, només s'aplicarà a les centrals de cicle combinat de gas, centrals de carbó i cogeneradors". També precisa que són mesures temporals i excepcionals, com es va acordar al Consell Europeu, davant les “circumstàncies excepcionals que estan causant serioses dificultats econòmiques” a tots dos països. Ara la pilota està a la teulada de Brussel·les. En la conferència oferta aquest dilluns, el president Pedro Sánchez va confiar que la mesura seria aprovada per Brussel·les "en un molt breu termini de temps". Un cop passi això, va garantir, l'endemà serà publicada al BOE "amb efectes immediats". No obstant això, la vicepresidenta tercera Teresa Ribera va parlar aquest dimarts d'un termini aproximat de "tres o quatre setmanes" fins a la seva entrada en vigor.