Les hores en què milions d'usuaris de tot el món van estar sense WhatsApp, Facebook o Instagram posen una vegada més sobre la taula la fragilitat de l'excessiva digitalització i fa pensar en el greu problema econòmic si una caiguda d'aquest tipus afectés els sistemes de pagament digitals.
Dilluns van ser les xarxes socials i els sistemes de missatgeria, al juny era PayPal, Amazon, Twitch o 'Finantial Times', a més d'altres milers de webs, que es veien afectats per una apagada mundial. Només algunes setmanes abans, un incendi en un centre europeu d'arxivament de dades sembrava el caos per a milers de webs i e-commerce a tot el món.
Tots aquests incidents posen de nou el focus en la vulnerabilitat del sistema i la dependència d'una digitalització excessiva que minimitzi o arraconi altres sistemes i mètodes físics. "És el cas dels pagaments, que en la seva guerra contra l'efectiu aboquen al sistema cap a l'excessiva dependència digital i, per tant, a la fragilitat davant d'aquest tipus de fallades i inseguretats cada vegada més habituals", destaquen experts de la Plataforma Denaria, en favor de l'ús de l'efectiu i la convivència de mètodes de pagament.
En aquest mateix sentit, Bizum, l'aplicació per a l'enviament i recepció de diners en efectiu a Espanya a l'instant, també ha deixat de funcionar temporalment fa poc i està donant problemes per poder fer alguns tipus d'operacions. Una situació que perjudica enormement els comerços, particulars i empreses, que en els últims anys s'han apuntat a aquesta nova modalitat de pagament, com una forma ràpida i àgil per poder realitzar transferències immediates sense cap cost ni per a l'emissor ni per al receptor.
En una recent enquesta de GAD3 per a la Plataforma Denaria el 70% de la població destacava que l'efectiu és l'únic mètode que funciona sempre, en qualsevol circumstància. També demostra aquesta confiança per a moments de crisi o incertesa l'increment de l'efectiu en circulació en un 11% el 2020 respecte a 2019, segons BCE.
Igualment, els enquestats destaquen la privacitat, la seguretat, el control de les despeses i el seu funcionament com a mètode de pagament en qualsevol situació com les raons principals per a la importància de l'efectiu. En concret, el 78 % de la població es mostren preocupats per exposar tant les seves dades personals, així com els diners del seu compte i set de cada 10 considera que l'efectiu ajuda a controlar les despeses.