La Fundació La Caixa destinarà més de 5 milions d'euros a impulsar un total de 175 projectes socials a Catalunya per combatre la situació de vulnerabilitat agreujada per la crisi de la Covid. L'entitat contempla que amb aquesta primera edició de la Convocatòria Catalunya 2020, impulsada en el marc del Programa d'Ajudes a Projectes d'Iniciatives Socials, ajudarà indirectament més de 48.500 persones en situació de vulnerabilitat.
Així doncs, la convocatòria té l’objectiu de col·laborar amb entitats socials que dediquen els seus esforços a portar a terme projectes que donen resposta als reptes socials amb més incidència actualment, posant l’accent d’una manera especial en les iniciatives que preveuen noves necessitats agreujades com a conseqüència de la pandèmia.
"La crisi social derivada de la pandèmia ha posat en relleu l'impacte positiu dels projectes socials", ha declarat el sotsdirector general de la Fundació, Marc Simón. "Amb l'impuls d'aquesta convocatòria, volem donar suport a aquells que més ho necessiten mitjançant el foment de projectes necessaris per poder avançar tots junts cap a una societat més justa", ha afegit.
Sis àmbits
La Convocatòria Catalunya 2020 inclou sis àmbits d'actuació. El primer és a les persones grans i reptes derivats de l'envelliment (12 projectes destinats a la promoció de l’autonomia personal, la prevenció de la fragilitat i de situacions de soledat no desitjada, i la detecció i intervenció en situacions de vulnerabilitat en persones grans). El segon, a la discapacitat o trastorn mental (45 projectes destinats a la promoció de l’autonomia personal i el suport psicosocial de persones amb discapacitat o trastorn mental en el seu entorn familiar i relacional). El tercer, a l'humanització de la salut (13 projectes centrats en en l’atenció sociosanitària per a la millora de la qualitat de vida de les persones, en el desenvolupament d’entorns que facilitin la humanització de la salut, i en programes d’allotjament temporal per a persones malaltes i/o els seus familiars desplaçats de la seva residència habitual),
El quart àmbit serà el de la inserció sociolaboral (38 projectes que impulsaran accions per a la inserció sociolaboral, especialment dirigides a persones amb dificultats per a l’accés a la feina.). El cinquè es dedicarà a la pobresa i exclusió social (43 projectes que se centraran en la promoció del desenvolupament educatiu i social de nens i nenes i joves, així com en la igualtat d’oportunitats per a persones en situació vulnerable i de pobresa.) El darrer serpa per la interculturalitat i acció social (24 projectes que es es destinaran a la promoció de la convivència ciutadana de cultures diferents en espais comuns per fomentar la participació social, l’enfortiment de les comunitats, la prevenció de la violència i la mediació).