L'Hospital Vall d'Hebron ha estrenat aquest dimarts el primer robot radiològic del món per a intervencions endoscòpiques, adquirit amb els 4.150.000 euros aportats per la Fundació 'la Caixa', que serviran també per ampliar el servei i atendre 1.200 pacients més cada any.
El director del Servei d'Endoscòpia Digestiva Vall d'Hebron-Wider Barcelona, el doctor Josep Ramon Armengol, ha destacat en la presentació les millores que presenta el robot Artis Pheno per atendre tots els pacients amb patologies relacionades amb l'aparell digestiu.
"El robot està format per un arc radiològic robotitzat connectat a un escàner que permet generar imatges en tres dimensions de les exploracions de tòrax i abdomen mentre fem les endoscòpies digestives", ha explicat. Les endoscòpies digestives són processos exploratius del tub digestiu que serveixen per detectar patologies com el càncer, la malaltia inflamatòria intestinal, les úlceres o els pòlips, entre d'altres.
El doctor Armengol ha remarcat la importància del nou robot, que incorpora "un sistema intel·ligent" que permet utilitzar l'agulla guiada per tractar "amb més precisió" les lesions i "millorar la seguretat dels tractaments" durant les intervencions.
Per a casos com el tractament de problemes en el pàncrees, el robot serà de gran ajuda per afavorir la introducció de qualsevol element durant l'endoscòpia i reduir els temps de la intervenció en hores, en augmentar el nivell de precisió. "És un sistema que no té precedents en l'ús, nosaltres marcarem el resultat", ha afegit el doctor Armengol.
El Servei d'Endoscòpia Digestiva del Vall d'Hebron "sempre ha estat a l'avantguarda", no només en diagnòstics, sinó en tractaments, com l'extirpació de tumors malignes en còlon i estómac, ha explicat. Ara, amb la implementació pionera d'aquest nou robot, el doctor Armengol considera que el centre ha començat a "competir amb el món".
Al seu costat, el president de la Fundació 'la Caixa', Isidre Fainé, el gerent de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, el doctor Albert Salazar, i el director del Vall d'Hebron Institut d'Investigació, Joan X. Comella, han signat aquest dimarts el conveni de col·laboració per al desenvolupament de Barcelona.
El robot, tal com ha explicat el doctor, no estarà disponible per a l'assistència sistemàtica de qualsevol malalt, ja que estarà sota la seva direcció per "avançar en el camp de l'endoscòpia".
Els professionals de l'hospital començaran a usar de forma regular el robot al setembre, i a partir d'aquí s'espera que serveixi per atendre uns 250 pacients a l'any.
Amb la inversió de la Fundació 'la Caixa', a més, s'ampliarà el Servei d'Endoscòpia Digestiva Vall Wider Barcelona, que permetrà tractar anualment 1.000 pacients més.
Els 4.150.000 euros aportats per 'la Caixa' fins al 2022 serviran per augmentar el nombre de sales en les quals es poden fer endoscòpies digestives, que passaran de quatre a sis, i duplicar l'espai destinat a les sales d'espera i recuperació dels pacients. El doctor Armengol ha assegurat que, d'ara endavant, "l'estada dels pacients serà molt més còmoda".
El Servei d'Endoscòpia Digestiva Vall Wider Barcelona és líder internacional en cirurgia endoscòpica i en noves tècniques d'operació a través d'orificis naturals, que va començar el seu camí fa onze anys, amb una inversió inicial de la Fundació 'la Caixa ' pròxima als 10 milions d'euros.
Des que es va posar en funcionament el centre, l'1 de gener del 2008, fins al 31 de desembre del 2018, han estat atesos 119.181 pacients i s'han realitzat 213.052 intervencions terapèutiques.