Aquesta tarda de dijous, els consells d'administració de CaixaBank i Bankia han aprovat la seva fusió per crear l'entitat bancària més important a Espanya, amb més de 620.000 milions en actius —per davant de Santander i BBVA—. El gegant bancari tindrà una quota del 31% en crèdit i del 28,4% en dipòsits, a més del 33% del negoci de pensions i assegurances i el 25% dels fons d'inversió. Així mateix, es converteix en el desè banc d'Europa.

L'operació es va desbloquejar després que el BCE autoritzés a La Caixa a elevar el seu pes a CaixaBank des del 40% al 41% temporalment. D'aquesta forma, conservaria almenys un 30% del futur banc, el límit per obtenir avantatges fiscals.

Els consellers donaran els detalls aquest divendres en la presentació oficial que es realitzarà a València. Ambdós bancs hauran de revelar diversos temes: l'equació de canvi —que determinarà el preu de l'operació—; la constitució del nou consell d'administració de l'entitat, que comptarà amb 15 llocs; la xifra de sucursals que tancaran; i la consegüent reducció de plantilla.

Es tancaran unes 1.500 sucursals

El tema central dels dos equips negociadors —encapçalats pel conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, i el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri— ha estat durant les últimes setmanes l'acord del preu de l'operació. Això significa quantes accions de CaixaBank rebran els accionistes de Bankia. D'aquesta xifra sortirà la participació de cada banc en la nova entitat financera. Sobre això, algunes fonts apunten que Bankia obtindrà una participació entorn del 25% i l'actual CaixaBank entorn del 75%.

Fa temps que el BCE demana més consolidació en el sector bancari europeu per estalviar costos i millorar la rendibilitat. De fet, després de la pandèmia, el BCE ja va relaxar les regles per a les fusions i ara facilita els ajustaments de plantilla i oficines necessaris per extreure sinergies. Les dues entitats planegen tancar unes 1.500 sucursals, la qual cosa implicaria retallar 8.000 llocs de treball. El nou banc mantindrà el nom i la imatge corporativa de CaixaBank i tindrà la seva seu social a València.

 

Imatge principal: Oficines de CaixaBank. Foto: Europa Press