Bankia i CaixaBank reuniran demà dijous els seus consells d'administració per abordar la fusió d'ambdues entitats, una vegada assolit un acord entre les cúpules que comptaria a més amb el vistiplau dels seus principals accionistes. Des que van anunciar a començaments de setembre les converses entre ambdues entitats per crear el banc més gran d'Espanya, el president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, i el conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, han estat negociant l'acord de fusió.

El pacte compta ja amb el vistiplau de la vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, en representació dels interessos de l'Estat —principal accionista de Bankia—, i d'Isidre Fainé, com a màxim responsable de CriteriaCaixa i la Fundació La Caixa, primer accionista de CaixaBank.

La ministra d'Economia ha defensat aquest dimecres que "la necessitat de tenir un sistema financer fort" i de garantir "l'estabilitat financera" guiaran l'estratègia de l'executiu espanyol en les negociacions per a la fusió de CaixaBank i Bankia.

Posteriorment, també s'haurà de pronunciar el FROB, com ha remarcat Calviño, que ha dit que es basarà en la "protecció de l'interès general d'Espanya" i la "maximització del valor públic" de la seva participació a Bankia, rescatada amb diners públics en l'última crisi. "Són múltiples les crides a la consolidació fiscal del sector, tant del Banc Central Europeu com de la Comissió Europea", ha assegurat la ministra d'Economia en resposta a una pregunta de la CUP al Congrés.

El nom de la nova entitat serà CaixaBank

Segons fonts properes a la negociació, hi ha consens perquè el nom de la nova entitat sigui CaixaBank, i també per mantenir la seu social a València. En canvi, no hi ha encara xifres sobre l'afectació que l'operació pot tenir en els treballadors dels dos bancs, tot i que els sindicats ja es preparen per a excedents de milers de treballadors.

Entre els serrells que estan per definir es troba la composició del consell d'administració, del qual s'haurà de concretar el nombre de seients, el repartiment entre entitats i la condició de cadascun dels seus membres. En principi, l'aposta seria que el 75% estigui nomenat per la Fundació i la resta per Bankia, encara que també s'inclouran consellers considerats independents.

En l'acord, que es preveu imminent, Bankia obtindrà una participació superior al 25%, la qual cosa obligarà CriteriaCaixa —el principal accionista de l'entitat catalana— a elevar la seva participació abans que culmini l'operació per sobre del 40%. L'augment de la participació de Criteria tindria ja el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE) i li permetria garantir-se que en el futur la seva participació en el nou grup no quedi per sota del 30% (cosa que, al seu torn, li reporta beneficis fiscals).

 

Imatge principal: Unes oficines de CaixaBank. Foto: Europa Press