CaixaBank i Bankia, dues de les quatre principals entitats del país, es troben negociant una integració que donaria lloc a la primera entitat de banca domèstica a Espanya, integració que ha estat ben rebuda per la Borsa. Aquest divendres la cotització en borsa d'ambdós bancs s'ha disparat en l'obertura de la sessió. Bankia és l'entitat més afavorida, amb avenços que han superat el 30% a primeres hores, mentre que CaixaBank ha pujat fins més de 14%.
Al tancament de la sessió d'aquest divendres, el valor en borsa del banc català ascendia fins 10.859 milions d'euros, mentre que el de Bankia arribava fins als 3.178 milions. A l'espera de conèixer com queda l'equació del bescanvi d'accions, Bankia s'ha portat avui la major part de les inversions en banca.
Les accions de Bankia han pujat al tancament de la sessió fins al 32,88% a l'Ibex, fins als 1,376 dòlars. Amb això, la seva capitalització puja fins als 4.200 milions d'euros. Si en jornades anteriors patia per salvar el nivell de l'euro per acció, avui toca màxims amb 1,40 euros.
Les accions de Caixabank, d'altra banda, han pujat un 12,37% fins als 2,040 euros per acció amb una captialització superior als 12.200 milions. Això no reverteix els números negatius que porta acumulant durant l'any. Mentre que ahir perdia un 35% en l'any, avui aquest percentatge es redueix al 26% aproximadament.
La fusió compta amb el suport del govern espanyol
La unió donarà lloc al primer banc espanyol, amb uns actius totals de 664.027 milions d'euros, en sumar els 445.572 milions del banc català i els 218.455 milions de Bankia. Al seu torn, l'operació suposarà un canvi important en el pes accionarial en ambdues entitats. Així, l'Estat —que controla actualment més del 60% de Bankia a través del FROB— quedaria diluït a prop del 14% de les accions de la nova entitat. El nou banc està previst que quedi en mans de l'actual número u de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri. L'actual número dos de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, seria el conseller delegat.
Dijous a la nit ambdues entitats van comunicar a la CNMV l'estat de les negociacions amb fets rellevants. Les negociacions —els responsables de les quals han aconseguit mantenir-les en secret les últimes setmanes— estan en un nivell avançat i a més compten amb el suport del govern espanyol i de la vicepresidenta Nadia Calviño. Malgrat la confirmació, no s'han donat detalls de l'operació, que es convertiria en una de les fusions bancàries més importants dels últims anys.
La concentració s'acceleraria en un context complicat per a la banca pels baixos tipus d'interès i per la crisi del coronavirus. Al seu torn, hi han hagut nombroses crides de les autoritats financeres internacionals per accelerar processos de fusions bancàries a Europa.
Reforç de la quota de mercat
Les autoritats de supervisió han tingut coneixement de les negociacions i esperen que se'ls comuniqui el resultat final amb aspectes com el repartiment del poder intern en la nova companyia o el pla de negoci. Des del punt de vista industrial, la fusió reforçarà de manera important la quota de mercat que actualment tenen els dos bancs en les principals àrees de creixement econòmic d'Espanya.
Mentre que CaixaBank és molt fort a Catalunya, llles Balears, Madrid, País Valencià i Andalusia, Bankia, per la seva part, és el primer banc de Madrid i també és important al País Valencià. Queda per concretar on quedarà la seu social de l'entitat fusionada, ja que ara ambdues entitats financeres tenen les seves respectives seus a València.
Bankia va guanyar 142 milions d'euros en la primera meitat de 2020, un 64,4% menys que un any abans, després de dotar 310 milions d'euros en provisions per afrontar la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19. Per la seva banda, CaixaBank va guanyar 205 milions d'euros, un 67% menys que fa un any, després de realitzar provisions per import de 1.155 milions per la pandèmia.