El grup CaixaBank ha obtingut els nou primers mesos d’aquest any un benefici net de 1.768 milions d’euros, cosa que suposa un augment del 18,8% en relació amb el mateix període del 2017. "L'activitat del trimestre ha estat molt bona", ha assegurat el conseller delegat de l'entitat, Gonzalo Gortázar durant la presentació de resultats celebrada avui a la seva seu de València.
"Estem satisfets dels resultats tot i haver perdut algunes operacions com Repsol", assegura Gortázar, però "estem fent el que demana l'inversor i el client i estem tranquils". Així doncs, l'entitat ha aconseguit una rendibilitat del 9,4%, "en línia amb el nostre Pla Estratègic" -el pla establia un objectiu de rendibilitat entre el 9 i l'11%- i és un 1% més que el conjunt del 2017. "Una rendibilitat que cobreixi el cost de capital és imprescindible pel correcte funcionament de les entitats i el seu servei a la societat", assegura Gortázar.
De totes maneres, el conseller delegat assegura que "no som els millors pel que fa a l'eficiència, però la ràtio d'eficiència no és el taló d'Aquil·les de CaixaBank", assegura. "Hi ha entitats que ho fan millor, però ho estem fent bé".
L’entitat explica que els factors que han impulsat els resultats han estat el creixement de l’activitat purament bancària (marge d’interessos, comissions i assegurances), el creixement de l’aportació del BPI -la filial de l'entitat a Portugal-, que aquest any s’ha multiplicat per dos fins arribar als 399 milions d’euros, i sobretot per la menor dotació a provisions que aquest exercici ha sumat 377 milions d’euros contra els 1.458 milions del 2017, el 74,1% menys.
Gortázar ha lloat el fet que CaixaBank està "fortament introduït a l'àmbit digital, més que la mitjana del sector", cosa que, segons el conseller delegat, és una gran avantatge.
La venda de la participació amb Repsol
Amb tot, però "hem tingut una pèrdua de 453 milions" per la venda de la participació del 9,36% accionarial de l'entitat a Repsol; una participació que ara se situa en el 4,59%. L'acord de venta contemplava també un programa de vendes per la posició restant a Repsol del 4,75% amb l'expectativa de finalitzar-lo abans del tancament del primer trimestre de 2019. Les vendes, segons explica l'entitat, es limitaran diàriament a un màxim del 15% del volum negociat en el dia.
Els bons resultats de BPI
El banc portuguès ha tancat el trimestre amb uns resultats de 520 milions de benefici. "No hi ha dubte que el BPI està fent una feina extraordinària a Portugal", explica Gortázar, "i les expectatives són molt bones". Allà, el crèdit hipotecari també està creixent. "En aquest moment té també un reforç a la solvència i al rating formant part de CaixaBank" per seguir millorant els seus resultats.
Amb tot, les bones xifres i l'imminent sortida a borsa del BPI "no és una senyal d'un imminent canvi de nom del banc portuguès", assegura Gortázar,