CaixaBank ha registrat un benefici ajustat de 2.022 milions d'euros fins al setembre (sense extraordinaris associats a la fusió amb Bankia), per l'activitat comercial i les menors dotacions, davant els 726 del mateix període de fa un any (afectat per les provisions davant de la pandèmia).

El resultat atribuït amb l'aportació de Bankia se situa en 4.801 milions d'euros, una vegada incorporats els impactes extraordinaris associats a la fusió, ha comunicat CaixaBank aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Ha assolit un volum de negoci superior als 963.000 milions d'euros, i els recursos de clients ascendeixen a 607.331 milions, un 46,2% més després de la incorporació de Bankia (+7,5% de variació orgànica excloent la integració).

Els impactes extraordinaris de la fusió preveuen l'aportació comptable de 4.300 milions de diferència negativa de consolidació i el cost 1.521 milions del procés de reestructuració d'ocupació i altres despeses associades a la integració.

gonzalo gortazar conseller delegat CaixaBank - CaixaBankEl conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar

Compte proforma

Si es pren el compte proforma (que suma en ambdós exercicis el resultat generat per Bankia previ a la fusió a l'obtingut per CaixaBank i no es consideren els extraordinaris associats a la mateixa), el benefici del grup se situa en 2.087 milions, davant els 906 del mateix període de 2020.

Els ingressos core, 8.450 milions d'euros fins al setembre, es "mantenen estables" respecte al mateix període de l'exercici anterior per l'activitat comercial, i el marge d'interessos ascendeix a 4.864 milions (-4% respecte al mateix període de 2020).

L'entitat atribueix aquest descens a un decrement en els tipus d'interès (en nivells negatius), que provoca una disminució dels ingressos dels crèdits; al canvi d'estructura de la cartera creditícia per l'increment dels préstecs ICO i al sector públic, i a la reducció dels ingressos procedents del crèdit al consum, entre altres factors.

El marge brut, malgrat l'estabilitat dels ingressos core i l'augment dels ingressos de participades (+49,1%), descendeix un 1,1% en taxa interanual, principalment pels menors resultats d'operacions financeres (-57,1%) que incorporaven extraordinaris el 2020.

Recursos

Els recursos en balanç assoleixen 441.278 milions (+1,5% en el trimestre i +5,5% l'any orgànic), en tant que els actius sota gestió se situen en 153.223 milions (+1,2% en el trimestre i +12% l'any orgànic).

El patrimoni gestionat en fons d'inversió, carteres i sicav assoleix els 106.521 milions d'euros (+1,4% en el trimestre i +14,2% l'any orgànic) i els plans de pensions arriben als 46.701 (+0,6% en el trimestre i +7,5% l'any orgànic).

L'entitat tanca setembre amb un crèdit brut a la clientela de 355.929 milions d'euros, un 45,9% l'any després de la fusió amb Bankia (-3,7% excloent els saldos aportats per Bankia en la fusió), mentre que el crèdit a particulars puja un 55,1% l'any per la incorporació de Bankia, i el finançament a empreses augmenta un 35,9%.

Capital i liquiditat

La ràtio de capital principal CET1 se situa en el 13% a tancament de setembre, per sobre de l'objectiu de l'11-11,5%, i, en comparació amb el mateix període de l'any anterior, se situa mig punt per sobre, ja que era del 12,5%.

Assegura que ha aconseguit de gener a setembre generar 88 punts bàsics de capital, el que ha permès compensar parcialment els 107 punts bàsics que ha restat la integració de Bankia incloent els costos extraordinaris

D'altra banda, la ràtio de requeriments regulatoris MREL sobre APRs se situa en el 25,6% a tancament del tercer trimestre, la qual cosa compleix de manera confortable amb el nivell exigit per a l'entitat el 2024.

Morositat

CaixaBank ha registrat una ràtio de morositat del 3,6%, el mateix nivell que juny, i, respecte a desembre, ha pujat 3 dècimes per la integració, mentre que els saldos dubtosos a tancament del tercer trimestre ascendeixen a 13.955 milions d'euros, 50 menys que al tancament del trimestre anterior.

La ràtio de cobertura de morositat és del 64% i el cost del risc (últims 12 mesos) se situa en el 0,25%, i respecte les moratòries d'hipoteques i préstecs en el marc de les mesures impulsades per mitigar l'impacte de la pandèmia, només continuen vigents a 30 de setembre 5.034 milions d'euros, la pràctica totalitat venç abans d'acabar l'any.

 

Foto principal: Edificis de La Caixa a Barcelona / Europa Press