Caixabank va obtenir en el primer semestre de l'any un benefici atribuït de 622 milions d'euros, un 52,1% menys que en el mateix període de l'any anterior, després de l'acord laboral que ha suposat una despesa de 978 milions (685 milions nets). Sense aquest impacte, el resultat del semestre arribaria als 1.307 milions, segons ha comunicat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i ha presentat el seu conseller delegat, Gonzalo Gortázar, aquest matí a la seva seu de València.

En paraules de Gortázar, l'ERO realitzat ha suposat un 52% menys del benefici atribuït a l'entitat, ja que els costos són alts, però assevera que "cal destacar que es tracta de la sortida voluntària de 2.023 persones, i que es farà en la seva totalitat al voltant del 31 de juliol", ha explicat el conseller delegat. 

D'altra banda, el conseller delegat ha explicat que l'entitat va superar per primer cop els 600.000 milions en volum de negoci, un 4,9% més, i els recursos van augmentar fins als 380.864 milions d'euros, un 6,2% més interanual. A més, pel que fa al seu pla estratègic, Caixabank avançarà al juny del 2020 l'objectiu de disposar de 600 oficines Store, que inicialment era al desembre del 2021. Segons Gortázar, l'aposta per aquestes oficines Store és perquè "són eficients, compten amb més especialistes, donen un millor servei, tenen una especialització pels clients, podem fer horaris ampliats, etcètera". Consideren que és una aposta estratègica per l'entitat. 

Alhora, el marge d'interessos del primer semestre va pujar fins als 2.748 milions d'euros, cosa que representa un increment de l'1,9% en comparació amb els primers sis mesos de l'any passat per l'impacte de l'increment dels ingressos del crèdit i els costos menors de finançament retail i institucional. En relació al trimestre anterior, l'evolució ha estat de l'1,5% per l'increment de comissions i ingressos per contractes d'assegurances.

Així doncs, la ràtio de morositat es redueix fins al 4,2%, això són 46 punts bàsics menys durant el primer semestre, i els saldos dubtosos van pujar fins als 793 milions d'euros, uns 58 milions d'euros durant el primer trimestre, fins als 10.402 milions d'euros. La ràtio de cobertura de la morositat és del 54%.

La reestructuració de plantilla, acordada

CaixaBank va anunciar fa mesos la necessitat de fer un ERO de més de 2.000 empleats, per la voluntat de tancar oficines estàndar i obrir oficines Store, amb personal més especialitzat i un espai més innovador. La reestructuració ha costat 978 milions d'euros però s'ha aconseguit fer amb un acord laboral amb els treballadors, de manera que les baixes són voluntàries. 

Segons el conseller delegat de l'entitat, preguntat per si es preveuen més reestructuracions properes, assegura que "la mesura principal era aquesta i ja s’ha acabat. Ara hem de seguir buscant estalvi i comptes d’ingressos, però no preveiem un altre capítol com aquest properament".

De fet, tot el sector bancari està vivint un moment difícil i la tendència dels acomiadaments s'està generalitzant no només als bancs espanyols, sinó a tots els que operen a la zona euro, principalment per les males perspectives que suggereix les previsions dels tipus d'interès, que van a la baixa. Preguntat per aquesta qüestió, Gortázar ha asseverat que "és una qüestió inevitable que a la resta del sector bancari hi segueixi havent ajustos, tant a Espanya com a fora, perquè hi ha molta pressió en l’activitat". En aquest sentit, explica que "estem contents d’haver-nos anticipat, perquè ja vam preveure que la política monetària viraria de nou a més polítiques acomodatícies".

Ingressos

Els ingressos per comissions es van situar en 1.248 milions d'euros, un 3,5% menys respecte el mateix període del 2019. En aquest sentit, les comissions bancàries, valors i d'altres van pujar fins als 719 milions d'euros, un 3% menys, pel descens de les operacions singulars en banca d'inversió.

D'altra banda, al llarg del segon trimestre, Caixabank ha culminat la seva participació a Repsol i ha ingressat 104 milions d'euros pels dividends de Telefonica i 46 milions bruts corresponent al banc angolès BFA. En aquest sentit, els resultats de les entitats valorades pel mètode de la participació disminueixen 294 milions d’euros (-58,4%) respecte del mateix període de l’exercici anterior; essencialment, per la no atribució el 2019 del resultat de BFA i Repsol (312 milions d’euros el 2018). Si s’exclogués aquest efecte, l’evolució d’aquest epígraf seria positiva (+9,4%).

El resultat d'operacions financeres es va situar en 261 milions d'euros, un 10,9% menys, que inclou la materialització de plusvàlues en actius de renda fixa duran el segon trimestre. Pel que fa l'estalvi a la vista, assoleix els 189.951 milions d'euros, un 9% més interanual i un 5,5% més que trimestre anterior, per l'efecte estacional de les pagues dobles, que supera els 4 milions de nòmines domiciliades. Alhora, destaca l’increment dels passius per contractes d’assegurances (+4% durant l’any i +0,9% durant el trimestre).

Per últim, el crèdit brut a la clientela es va situar en els 230.867 milions d'euros, un 2,7% més i la cartera sana ho va fer en un 3,3% més, i el crèdit a particulars va augmentar un 5,8% el 2019 i durant el trimestre, impulsat pel crèdit al consum (+8,2% durant l’any i +4,7% durant el trimestre) i també per l’estacionalitat positiva de la bestreta a pensionistes durant el segon trimestre.