CaixaBank va obtenir un benefici net de 707 milions d'euros el primer trimestre d'aquest any, un 85% menys que en el mateix període de 2021, quan va guanyar 4.786 milions pels impactes extraordinaris associats a la fusió amb Bankia. El resultat de CaixaBank va augmentar un 21,9 % si es comparen perímetres homogenis i un 37,6% sense tenir en compte els impactes generats per la integració, que incloïen una aportació positiva neta a efectes comptables de 4.300 milions pel fons negatiu de comerç i el registre de 28 milions de despeses extraordinàries netes d'impostos.
L'entitat assegura aquest divendres en un comunicat que en aquests tres primers mesos de 2022 va aconseguir consolidar la seva fortalesa comercial i financera, malgrat la volatilitat dels mercats i la incertesa per la guerra d'Ucraïna, i que ara, completat gairebé el 90% de les integracions d'oficines i de les sortides d'empleats previstes, pot focalitzar-se cada vegada més en el creixement del negoci. "El 2022 esperem consolidar el nostre creixement i seguir basant l'economia de la mà dels nostres clients. Serà el primer any del pla estratègic que presentarem el 17 de maig i que definirà el rumb i la velocitat de l'entitat per als pròxims tres anys", indica el conseller delegat, Gonzalo Gortázar.
Durant la roda de premsa per presentar els resultats, Gortázar ha assegurat que no creu que CaixaBank pateixi un gran impacte derivat de la guerra a Ucraïna malgrat el clima d'incertesa que envolta el conflicte. "No esperem que ens marqui el nou pla estratègic", ha assenyalat el conseller delegat, encara que sí que ha reconegut que "el que està clar és que la guerra marcarà canvis profunds en l'estratègia geopolítica d'Occident, i no podem infravalorar-ne la repercussió". En la mateixa intervenció, el directiu ha reconegut que acceptaria una reducció dels marges empresarials per mantenir el poder de compra dels empleats i combatre la inflació.
Bona evolució
La bona evolució del resultat de CaixaBank, destaca l'entitat, es basa en el creixement del marge d'explotació (+5,4%, amb perímetres comparables), així com en la reducció de les dotacions per a insolvències (-23,2%) i altres dotacions a provisions (-37,7%). Tenint en compte perímetres homogenis, els ingressos denominats core, aquells derivats de l'activitat pròpiament bancària, van assolir els 2.761 milions, amb un lleuger descens de l'1,7% respecte a 2021 a causa de la caiguda del marge d'interessos (-5,4%), que es va situar en 1.550 milions, per l'entorn de tipus d'interès negatius. Els ingressos per comissions van créixer fins a 969 milions d'euros, un 2,9% més que fa un any.
Els resultats d'entitats valorades pel mètode de la participació van baixar un 43,1% després de la desinversió en l'entitat austríaca Erste Bank i la no-atribució dels seus resultats posteriorment al tercer trimestre de 2021, així com per la presa de control de Bankia Vida a finals de 2021 i la seva integració global a partir de gener de 2022. En el compte proforma destaca, així mateix, la reducció de les despeses d'administració i amortització recurrents del 4,3%, fruit de les sinergies de costos derivades la fusió. En aquest sentit, les despeses de personal van caure un 5,3 %, i les despeses generals, un 7,2 %.En el primer trimestre d'aquest any CaixaBank va constituir un fons col·lectiu per import de 214 milions per reflectir l'impacte estimat derivat del canvi d'escenari macroeconòmic davant del conflicte a Ucraïna. El fons Covid-19, per la seva part, es va situar en 1.196 milions a tancament del trimestre (1.395 milions a final de 2021).
50 milions per a l'exclusió financera
Més enllà dels resultats de l'entitat, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha anunciat aquest divendres en la roda de premsa per presentar el comptes que CaixaBank preveu destinar aquest any 50 milions d'euros a la posada en marxa d'una desena de mesures, entre elles la incorporació de nous consellers sènior, destinades a lluitar contra l'exclusió financera. En aquesta línia, el banc, que ja compta amb uns 1.300 empleats especialitzats en l'atenció a les persones grans, té per objectiu arribar als 2.000 professionals en 2023.
A més, ha fet "un esforç important" a adaptar els caixers automàtics perquè siguin d'ús més fàcil per als més majors, i la previsió és que tots ofereixin als seus usuaris la possibilitat d'operar amb la llibreta, que és el mitjà triat majoritàriament pels clients sènior, ha explicat Gortázar. El directiu també ha afegit que les sucursals també s'han reforçat amb 1.450 contractats temporals per a ajudar tant als clients sèniors com als procedents de Bankia a familiaritzar-se amb els serveis de CaixaBank durant el període d'integració d'oficines derivat de la fusió, i que l'entitat manté la seva aposta per la capil·laritat.
"Estem extremadament satisfets amb els plans que tenim i de com avancem. Els estem implementant i anem a molt bon ritme", ha assenyalat Gortázar. "Som conscients que hem de seguir per aquesta via", ha subratllat el directiu.
Crèdits estables
Per la seva part, els crèdits (353.404 milions) i recursos de clients (619.892 milions) es van mantenir estables, malgrat la volatilitat dels mercats. El saldo de crèdit per a l'adquisició d'habitatge va baixar un lleuger 0,8% en el trimestre i va seguir marcatge per l'amortització de la cartera, si bé es va detectar una recuperació de la nova producció respecte a trimestres anteriors, assegura CaixaBank. La nova producció d'hipoteques i crèdit al consum a Espanya va millorar un 14 i 18% interanual, respectivament. També destaca la bona evolució del finançament a empreses, que es va incrementar un 0,8%, i el crèdit al sector públic, que va pujar un 5,4%.
Els actius sota gestió es van situar en 152.823 milions d'euros, un 3,3% menys en el trimestre "pel comportament desfavorable dels mercats". Sense aquest efecte, hauria pujat un 0,1%. La ràtio de morositat del grup va ser del 3,5% a tancament del primer trimestre, una dècima menys que en el mateix període de 2021, i la taxa de cobertura va augmentar del 63 al 6%, gràcies a la caiguda de dubtosos. Els saldos dubtosos van assolir els 13.361 milions d'euros a finals de març, amb una caiguda de 272 milions en el trimestre.
Per la seva part, la cartera d'adjudicats nets disponibles per a la venda a Espanya va ser de 2.223 milions d'euros, amb una caiguda en el trimestre de 56 milions d'euros després d'haver-se realitzat vendes d'immobles per import de 260 milions d'euros. CaixaBank compta actualment amb 46.480 empleats, 3.282 menys que fa un any, i 4.824 oficines, mig miler menys.