"El consell d'administració va prendre la decisió de portar la seu a València i no es va posar terminis" per tornar a Barcelona, ha explicat el president de CaixaBank. Sense novetats a la vista, doncs. La pregunta, que ja és un clàssic a les rodes de premsa de presentació de resultats dels principals bancs catalans que van decidir moure la seu fora de Catalunya l'octubre del 2017, acostuma a ser contestada amb evasives, i així ha estat una vegada més per part de CaixaBank, després de dos anys d'haver-se mudat a València.
El president de l'entitat, Jordi Gual, no ha donat més explicacions que aquesta frase durant la presentació de resultats anuals del 2019. "Sense terminis ni plaços", és a dir que la proposta de tornar a Barcelona tampoc no està sobre la taula, de moment. "És el mateix que us dic cada vegada, la decisió la va prendre el consell d'administració perquè va considerar que era la més encertada, i és la que estem mantenint des de fa dos anys".
Peticions a Sánchez
Però les preguntes més polítiques, si es pot dir així, no han acabat aquí. Sobre el nou govern espanyol, Gual ha recordat que es tracta d'un govern "de coalició, cosa que obliga a debatre els temes i aquest és un procediment que passa a tota Europa quan els governs estan fragmentats, però és positiu". En aquest sentit, ha demanat que dugui a terme polítiques favorables a la confiança i a la creació d'ocupació per aconseguir que baixi una taxa d'atur "massa alta", però "no em correspon a mi dir com ha de ser la política econòmica". Amb tot, ha valorat positivament que "la Comissió Europea i les institucions comunitàries mantinguin una certa vigilància del camí de consolidació fiscal, que Espanya no ha d'abandonar perquè té un alt nivell de deute públic".
Preguntat per quin tipus de polítiques econòmiques es necessitarien, el president de CaixaBank ha estat concís: "cal fer una política basada en resultats, combinar l'eficiència i l'equitat". Alhora, però, "respecte la pressió fiscal, veurem què decideix el govern" però avisa que "s'ha de vigilar amb aquest tema en la mesura en què les empreses espanyoles competeixen amb la resta del món que té una fiscalitat més baixa".
Cal tenir en compte que no són bons temps per al sector bancari, en un context de tipus d'interès baixíssims que sembla que no arrenquen mai, cosa que, segons CaixaBank, "obliga a fer un tipus de polítiques bancàries molt prudents, ja que el mercat descompta uns tipus plans fins a mitjans del 2021 i marca un horitzó de tipus baixos a llarg termini".
"I la notícia d'unes properes eleccions a Catalunya? Com veurien un tripartit d'esquerres a la Generalitat? Han rebut pressions per part de l'independentisme?", han insistit alguns periodistes. La resposta, escueta i tranquil·la: "Mentre es formin nous governs que aportin estabilitat estarem bé", ha respost Gual. "I no, no hem rebut cap tipus de pressió perquè l’independentisme entri al banc". L'anècdota del dia l'ha protagonitzada un periodista quan ha rebatejat ERC com a Esquerra Democràtica de Catalunya, en un error innocent. Gual ha respost que "si apareix un nou partit que es diu Esquerra Democràtica, doncs ja veurem", en un esclat de riure de tota la sala. "Però jo no sé què passarà amb el nou govern central ni a Catalunya ni amb el salari mínim...", ha repetit Gual diverses vegades, recordant que no té una bola de vidre per contestar preguntes impossibles de futur.
Tanca la porta a les fusions
Finalment, un tema candent al món bancari: es materialitzarà alguna fusió en el sector com fa tant temps que s'anuncia? S'ha parlat del Banc Sabadell i Bankia, tot i que avui el Sabadell ho ha descartat, i ja fa temps que sembla que interessa un actor menys. Sobre aquest tema, l'entitat ha contestat que no saben què faran els seus competidors però ha tancat la porta a qualsevol fusió que involucri CaixaBank. "Les distraccions de fusions no ens interessen", ha asseverat Gual, que ha insistit que el model estratègic de CaixaBank és viable per si mateix.
"Tenim un pla estratègic tancat fins el 2021 basat en el creixement orgànic, i vull destacar que aquesta entitat té un tamany, diversificació i presència territorial que li permet competir i ser rellevant en cas d'un canvi de tendència de negoci", ha asseverat, lloant la gestió i el creixement de l'entitat.
I punt i final. Un altre viatge a València, uns resultats força bons (ha guanyat 1.705 milions d'euros) per haver estat "un any molt sofert", en gran part condicionats pels costos de l'ERO que van fer l'any passat, i les preguntes sobre un possible retorn a Barcelona -amb la mateixa resposta de sempre- han marcat la presentació de resultats anuals de CaixaBank.