L'estira i arronsa per aconseguir aprovar els pressupostos de l'Estat arriba fins a S'Agaró. La clausura de la Trobada d'Economia l'ha fet enguany la ministra d'Economia, Nadia Calviño, que ha dit que veu "difícil però no impossible" aprovar els pressupostos, i que previsions de les organitzacions econòmiques internacionals -com la FMI o la OCDE- són coherents amb els PGE presentats per Sánchez ja que "diuen que si hem de prorrogar els pressupostos tindrem encara més dèficit fiscal, cosa que significa que els PGE estan acord amb els objectius fiscals".
"La negociació dels pressupostos és important i és necessari el diàleg", ha assegurat Calviño, afegint que "no entenc com pot ser que hi hagi grups polítics que no vulguin seure a dialogar". En aquest sentit, la ministra d'Economia ha explicat que segons ella, els pressupostos han de seguir tres directrius bàsiques, que són disciplina fiscal, disciplina pressupostària i agenda del canvi.
Pel que fa a la disciplina fiscal, la titular d'economia explica que el dèficit objectiu és del 1,8% del PIB, i que "la FMI diu que si no hi ha pressupostos estaríem en el 2,4%". D'aquesta manera, ha assegurat que "les previsions de la FMI estan acord amb els pressupostos, perquè si hem de prorrogar els pressupostos tindrem més dèficit fiscal, cosa que vol dir que els pressupostos van acord amb els objectius fiscals". A més, ha acceptat que "cal fer un ajustament estructural per si de cas en un futur no creixem tant com estem creixent ara".
"Venim d'anys marcats per la falta de reformes"
Segons la ministra, seria més intel·ligent "gastar tot el que destinem al cost del deute a altres àmbits com l’educació, sanitat, etcètera" si es pogués fer, i ha recordat que la "disciplina pressupostària no ha de servir d’excusa per no portar a terme polítiques socials i en contra la desigualtat". En aquest sentit, doncs, Calviño assegura que "cal portar a terme totes aquelles mesures que portin a reduir la desigualtat: augmentar SMI, revaloritzar pensions, introducció de la dona al món laboral, trencar la bretxa salarial, etcètera" i que això "ha de portar a l’augment de la productivitat".
Per últim, la ministra ha criticat que "venim d’uns anys marcats per la falta de reformes" i que és per aquest motiu que "cal posar en marxa l’agenda del canvi per portar la nostra societat a un mercat de treball i un sistema educatiu que faci front a la transformació". En aquest sentit, l'agenda del canvi segons Calviño, a més de reduir els desequilibris (atur, deute, desigualtat) cal posar les bases d’un creixement sostingut a mitjà i llarg termini, integrant "coses com el canvi climàtic, la transició digital, entre d'altres".
Espanya es desaccelera "però seguirà creixent"
Enguany, el creixement econòmic ha estat del 2,6% del PIB espanyol "cosa que suposa una moderació", ha assegurat la ministra, i hi ha una previsió de creixement del 2,3% pel 2019 "donada la ralentització del creixement a escala global". Calviño s'ha mostrat optimista assegurant que "aquestes xifres segueixen confirmant que Espanya tindrà un creixement notable i per damunt de la mitjana europea".