Bankia i CaixaBank es troben ultimant les negociacions per a la seva fusió i proven d'aclarir les últimes incògnites abans d'arribar a un acord definitiu. Des de mitjans d'agost, que es van iniciar les converses entre ambdues entitats per a la creació del banc més gran d'Espanya, les relacions han estat fluides entre els dos bancs. Tanmateix, tal com passen les setmanes, aquestes es van tensant, una cosa que es va reflectir a l'hora de fixar el preu final —per a la qual cosa s'hi va involucrar fins i tot el Banc Central Europeu (BCE).
Aquest dimarts s'han reunit a Madrid el president de la Fundació La Caixa i de Criteria, Isidre Fainé, i la ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, per tal de definir els últims detalls. Aquest tipus de trobades s'han produït per abordar algunes qüestions sensibles des del punt de vista polític, però també per mitigar algunes discrepàncies inicials, ja que el govern espanyol —lluny d'intervenir— el que ha fet és defensar els interessos de tots els contribuents. Entre altres serrells hi ha la composició del consell d'administració, del qual s'haurà de concretar el nombre de seients, el repartiment entre entitats i la condició de cadascun dels seus membres. En principi, s'aposta perquè el 75% siguin nomenats per la Fundació i la resta per Bankia, encara que també s'inclouran consellers considerats independents.
El BCE autoritza CriteriaCaixa a elevar la seva participació
Fonts de l'operació apunten que el pont de comandament està tancat. José Ignacio Goirigolzarri ocuparia una presidència executiva amb menys funcions que les actuals. Gonzalo Gortázar seria el primer executiu del grup —màxim representant davant del BCE— i comptaria amb Juan Antonio Alcaraz, actual director general de Negoci.
En l'acord, que es preveu imminent, Bankia obtindrà una participació superior al 25%. Això obligarà CriteriaCaixa —el principal accionista de l'entitat catalana— a elevar la seva participació abans que culmini l'operació per sobre del 40%. Aquest augment de la seva participació tindria ja el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE) i li permetria garantir-se que en el futur la seva participació en el nou grup no quedi per sota del 30% (cosa que al seu torn li reporta beneficis fiscals).
En les negociacions, a més, s'ha pogut reforçar la idea inicial que el domicili social del nou grup serà a València —mantenint seus operatives a Barcelona i Madrid—. També s'ha donat per fet que la marca CaixaBank s'imposarà, com ha succeït amb les últimes compres dutes a terme per l'entitat.
La patronal descarta que la fusió sigui avantatjosa per a pimes i autònoms
L'anunciada fusió entre CaixaBank i Bankia no serà avantatjosa per a pimes i autònoms, segons la Plataforma Pimes. En un comunicat difós aquest dimarts, l'agrupació defensa que la unió provocarà un augment de la seva posició de domini, alhora que es reduirà una competència que ells veuen "necessària".
Segons la seva opinió, la integració de les dues entitats a la pràctica eliminarà la competència en sis comunitats autònomes, en les quals el banc resultant es quedarà en una situació "gairebé monopolística". En cas de dur-se a terme finalment aquesta integració, Plataforma Pimes veu necessari condicionar-la a la recuperació del rescat financer de què va ser objecte Bankia i que "continuen pagant diàriament els espanyols amb la seva productivitat i tributació". Quant als possibles acomiadaments que provocaria la unió de les dues entitats, espera que s'opti per recol·locar els empleats afectats en sectors productius.