La vicepresidenta segona d'Assumptes Econòmics del govern espanyol, Nadia Calviño, ha xifrat aquest dijous en 73.300 milions d'euros la despesa pública en ajuts directes per protegir el teixit productiu i l'ocupació entre 2020 i 2021, un 6,4% del PIB.
En una compareixença a la Comissió d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital del Congrés, Calviño ha explicat que la despesa associada a la pandèmia el 2020 va fregar els 45.000 milions, dels quals 29.300 milions van ser per a ajuts a empreses, treballadors i autònoms. Aquesta xifra s'eleva a més 73.300 milions una vegada que s'inclouen les mesures previstes el 2021 i a la que caldria afegir 158.000 milions addicionals en finançament a través de garanties, avals o pagaments a la Seguretat Social.
Entre aquestes mesures figura el paquet d'ajuts directes per al pagament de deutes d'empreses solvents que gestionaran les comunitats autònomes en virtut d'un conveni que ja han subscrit 12 regions, la qual cosa ha permès transferir fons a Extremadura i Castella-La Mancha i, en els pròxims dies, a Madrid, Astúries, Galícia, Comunitat Valenciana, Castella i Lleó i Catalunya.
Aquest suport al teixit productiu és un dels elements clau de la recuperació econòmica, juntament amb la vacunació, l'estabilitat financera mundial i el pla de recuperació, ha subratllat.
Pla de recuperació
La ministra també ha insistit que el pla de recuperació del Govern permetrà que la recuperació econòmica "vagi més enllà d'un mer rebot conjuntural" gràcies a una transformació "profunda" del teixit productiu i l'ocupació, perquè un no s'ha de resignar "que Espanya tingui taxes de precarietat" laboral superiors a les europees.
Calviño n'ha detallat algunes de les reformes previstes en matèria de transformació digital, per exemple per desenvolupar aplicacions mòbils en serveis públics, o les manifestacions d'interès que es llançaran sobre el futur "hub" audiovisual o de digitalització de les administracions públiques.
D'altra banda, ha defensat que "el compromís del govern espanyol amb la responsabilitat fiscal és infrangible", encara que "en aquest moment és imprescindible evitar una retirada prematura dels estímuls".