El ple de la Cambra de Comerç de Barcelona ha aprovat aquest dimecres la declaració a favor del Consell per la República. En aquesta declaració, la corporació reivindica que l'economia catalana ha de posar l’accent en la gestió des de Catalunya i per Catalunya dels recursos necessaris que permetin la millora de la competitivitat, fomentin la creació de riquesa i una millor distribució de la renda al país i acabar amb el menysteniment i els greuges crònics per part d'Espanya. Per aconseguir tot això, la Cambra assegura que el millor és que Catalunya compti amb un estat propi.
En aquesta línia, la Cambra assegura que treballa amb diverses institucions per assolir la independència i que una d'elles és el Consell per la República, amb el president Carles Puigdemont al capdavant, a qui expressa el seu "reconeixement merescut" pel seu treball per aconseguir aquesta fita tan necessària per al teixit productiu del país. Cal recordar que aquesta mostra de suport ha arribat el mateix dia que el TSJC ha decretat la nul·litat del decret amb el qual es van convocar les últimes eleccions camerals a Catalunya, però no el seu resultat final.
Reducció important de les "cadires de plata"
Aquesta declaració no ha estat l'únic punt important de l'ordre del dia aprovat pel ple de la Cambra de Comerç de Barcelona. En aquesta línia, també s'ha aprovat una modificació considerable dels estatuts de corporació que modificaran l'actual de composició del ple "amb la finalitat d’estatuir un òrgan més representatiu del teixit productiu de la demarcació de Barcelona". A la pràctica aquesta frase vol dir que les cadires de plata es redueixen d'un màxim de 14 a un màxim de dues i ha estat aprovat amb dos terços dels vots a favor. El terç que ha votat en contra del canvi està integrat per les grans corporacions, les principals perjudicades, i l'oposició a la candidatura independentista, liderada pel banquer Carlos Tusquets. Cal apuntar que aquestes "cadires de plata" no s'aconsegueixen mitjançant les eleccions, sinó a canvi d'una aportació mínima de 75.000 euros anuals.
En concret, la proposta aprovada permetrà que el ple de la Cambra, format per 60 vocalies, tingui 52 membres, siguin persones físiques i/o jurídiques, elegits mitjançant les eleccions de la Cambra que se celebraran l'any que ve, dues vocalies reservades per a les empreses de major aportació, les anomenades cadires de plata, i sis vocalies en representació de les organitzacions patronals catalanes.
Aquesta nova composició del ple serà efectiva a les pròximes eleccions i, segons la Cambra, "permetrà garantir una major representativitat del conjunt de les empreses de Barcelona", incrementant les vocalies escollides a les eleccions i reduint al mínim les vocalies amb dret a vot no elegides democràticament. A més això també permetrà "augmentar la presència d’aquelles categories i grups que tenen un major pes en l’economia del territori de la Cambra".
Tot i la reducció de les cadires de plata, que normalment són pagades per les grans empreses catalanes, la Cambra afegeix que vol seguir treballant amb elles de cara al futur i és per això que es crearà la figura de "soci institucional" que disposarà de serveis que responguin a les seves necessitats reals, i amb presència als actes i activitats organitzades per la corporació.
Canvi d'escut
Per últim, la Cambra ha aprovat un altre canvi, aquest cop en el seu escut. Concretament, el ple ha votat a favor d'una modificació que elimina la corona borbònica de l'escut de la corporació. Concretament, la proposta aprovada aquest dimecres s'ha basat en una versió antiga de l'escut del Consolat de Mar que data del segle XVI, mentre que l'actual data de 1758 i és el mateix escut de l'antiga Junta Particular de Comerç de Barcelona, dissenyat per Francesc Tremulles.