La Cambra de Comerç de Barcelona votarà aquest dimecres 29 de juny una declaració de suport al Consell per la República i al seu president, Carles Puigdemont. La corporació, liderada per la candidatura Eines de País, aprovarà el text gràcies a la majoria absoluta de la candidatura impulsada per l'Assemblea Nacional de Catalunya, que compta amb més del 50% de les cadires del ple, segon ha avançat La Vanguardia i ha confirmat ElNacional.cat.
Segons el text que se sotmetrà a votació i que ja tenen els membres del ple de la Cambra, la declaració de suport es justifica amb la necessitat de tenir una "política econòmica valenta" que posi per davant el teixit productiu català i que posi punt final amb la flagrant falta d'inversió en infraestructures a Catalunya per part del govern espanyol.
De fet, el text que votaran els membres del ple de la Cambra defensa que, d'ara endavant, la corporació reivindicarà i la independència de Catalunya assegurant que "la millor política econòmica és la de comptar amb un Estat propi, que permeti que Catalunya i el seu teixit empresarial es trobin entre les economies més desenvolupades d'Europa, i per què no, del món”. A més, també marcarà un abans i després assegurant que la Cambra constatarà que “el comitè executiu de la institució, la majoria dels membres d'aquest ple i també de l'empresariat en el seu conjunt coincidim en aquesta visió” i argumenta que “aquesta va ser la voluntat expressada en les urnes pels electors de la Cambra de Comerç de Barcelona el mes de maig del 2019 en les eleccions més concorregudes de la història de la institució”.
En relació amb el reconeixement del Consell per la República, el manifest expressa que l'entitat independentista mereix aquest reconeixement “per la seva preuada labor" per a aconseguir la independència, un fet que consideren "tan necessari com urgent per al teixit productiu del país”. A més, la declaració també reconeix l'“Assemblea de Representants, constituïda recentment a la Catalunya Nord, com a òrgan legítim de representació.”
Hi haurà més punts polèmics
El fet de donar o no suport al Consell per la República no serà l'únic punt potencialment conflictiu del ple de la Cambra, ja que també es debatrà un canvi en l'escut de la corporació i un canvi d'estatuts per reduir a la mínima expressió les anomenades "cadires de plata", que asseguren un lloc al plenari a canvi d'un mínim de 75.000 euros anuals.
Pel que fa al canvi d'escut de la Cambra de Barcelona, la proposta del govern liderat per Mònica Roca es basa en una versió més antiga de l'escut del Llotja de Mar, però força la desaparició de la corona i segons el diari que ha avançat la publicació, aquest nou escut està inspirat en un que està esculpit en els arcs del Saló de Contractacions de la Llotja, que data, aproximadament, del segle XIV. L'escut actual és el de la Junta Particular de Comerç de Barcelona, dibuixat per Francesc Tremulles i Roig l'any 1758.
Pel que fa al canvi d'estatuts, el Govern de la corporació vol reduir al mínim les "cadires de plata" i passar d'un màxim de 14 a un màxim de dos. La proposta que Roca ha anat explicant a les grans corporacions afectades és que es canviarà aquest estatus per la figura de socis institucionals que continuarien pagant, i a canvi podrien participar en comissions o grups de treball. Però aquests socis institucionals no tindrien vot, perquè no formarien part del ple. La intenció de Roca és que les eleccions, previstes en principi per a maig del 2023, se celebrin ja amb el nou sistema.