Les vacances d'estiu comencen oficialment ara que ja és agost, però la Cambra de Comerç de Barcelona no s'atura. L'equip liderat per Joan Canadell i Mònica Roca, que porta el timó de la Cambra des del juny, continuarà treballant durant l'agost per tirar endavant diverses línies estratègiques i "prioritàries", ja anunciades en el seu programa electoral, i posen com a prioritat tirar endavant el sistema de consultes a l'empresariat, amb la idea que es comencin a fer a finals de setembre.
Tot i que han estat dos mesos moguts per la nova Cambra, encara han quedat coses pendents. Com a deures d'estiu, la institució ha d'acabar de lligar el sistema electrònic per tal que es puguin fer aquestes consultes, i també actualitzar el cens de la Cambra de manera que tot l'empresariat al que representa hi pugui participar. La idea de la candidatura Eines de País és consultar els empresaris sobre "qüestions de país", i posen com a exemple preguntar sobre "la sobirania fiscal, la possibilitat de considerar el Rei persona 'non grata' o la voluntat de l'empresariat que la Cambra sigui activa en el camí cap a la independència de Catalunya".
Amb tot, el relleu de la Cambra de Valls a la Cambra de Canadell encara ha deixat alguns temes pendents més enllà de les noves iniciatives. El gir de 180 graus en el ple de la institució comporta també un gir radical en tots els càrrecs de representació que té la Cambra, com ara la presidència de Turisme de Barcelona o el Centre de Disseny de Barcelona (CDB), entre molts altres. Fins el moment, el càrrec de president de Turisme l'ha assumit el president cameral, Joan Canadell, però la seva voluntat és la de "trobar la persona adient per delegar-li".
La 'cadira de plata' buida
Una de les 14 cadires ocupades per les empreses de major aportació a la Cambra de Comerç va quedar vacant perquè tal com va avançar ElNacional.cat, l'empresa Magma Disseny, liderada per Toni Clariana, no va pagar els 75.000 euros que s'havien d'abonar pel primer any i finalment va decidir deixar la cadira, tot i haver-hi un compromís formal amb la institució. Respecte aquest fet, la nova Cambra està pendent de decidir quines accions legals emprèn contra Magma, uns deures que queden pendents quan es reprengui el curs el mes de setembre.
Amb tot, de moment, la Cambra de Canadell va decidir en el primer ple de la nova institució obrir un període -obert fins el proper 20 de setembre- perquè les empreses que ho desitgin presentin la seva candidatura per ocupar la cadira de Magma. Recordem que es tracta d'assumir un compromís amb la institució d'aportar un mínim de 75.000 euros l'any, durant quatre anys -el temps que dura la candidatura-. En paraules de Canadell, la seva idea és que l'empresa que prengui aquest rol sigui "una cooperativa o una associació, per donar veu a més empresaris", tot i que al tractar-se d'una subhasta pública s'hi pot presentar qui vulgui.
Alhora, els integrants d'Eines de País han reiterat diverses vegades que la seva voluntat és "deixar de dependre del finançament d'unes empreses que, a més, tenen veu i vot en les decisions del ple". Per poder prescindir-ne, però, prèviament caldria trobar altres maneres de finançar la Cambra, quelcom que segons l'equip cameral "ja s'estan valorant algunes opcions, i se seguirà estudiant al setembre". A més, un dels passos "imprescindibles" per estudiar el finançament de la institució és tirar endavant una auditoria dels darrers anys, cosa que Canadell va anunciar que faria en una de les darreres rodes de premsa.
Les traves de l'establishment
Dos dels candidats a les eleccions de la Cambra barcelonina no van encaixar bé la seva derrota i van intentar aturar el ple d'investidura de Canadell amb querelles, recursos d'alçada i també la personificació d'un notari el mateix dia del ple constituent. No va tenir efecte en el seu moment i Canadell es va poder confirmar com a president cameral, però els tràmits judicials encara no estan resolts.
Es tracta del financer Carles Tusquets i l'advocat Ramon Masià, que juntament amb 20 empresaris van posar en marxa un intent de "fer un 155" contra les eleccions camerals, amb la intenció fallida de suspendre el ple del dia 17 de juny, i amb la petició que s’anul·lin els resultats i es facin noves eleccions o bé que es faci un nou recompte amb les vocalies afectades pels vots desestimats per la Junta Electoral, "que farien moure fins a 8 vocalies", asseguren. A més, hi ha en marxa un recurs de protecció dels drets fonamentals; un recurs d’alçada contra l’acord de la JEC del 13 de maig (data del recompte definitiu) i per tant contra la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, que és l'òrgan tutelar i que demana mesures cautelars; i un requeriment al Consell General de Cambres de Catalunya principalment contra l'empresa encarregada del vot electrònic, Scytl.
En el moment de la notícia, es van encendre totes les alarmes, però fins ara no hi ha hagut més novetats. Fonts de la Cambra i de la Generalitat dubten del recorregut que aquestes accions puguin tenir, "almenys no a curt termini, ja que aquestes coses acostumen a trigar anys...". Amb tot, és un tema que també queda pendent de cara el setembre, per començar a posar clarobscurs a les estratègies legals que amenacen la Cambra de Canadell.