La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat que els partits que donen suport a la investidura de Pedro Sánchez "s'assegurin" de la "resolució del dèficit acumulat d'infraestructures a Catalunya", així com del "reconeixement del dret d'autodeterminació" i l'alliberament dels presos polítics.
A través d'un comunicat, la institució que presideix Joan Canadell ha sostingut que "per garantir l'estabilitat i l'impuls econòmic és essencial que l'acord incorpori el reconeixement al dret a l'autodeterminació i l'alliberament dels presos i preses polítics i la tornada de els exiliats i les exiliades ".
La Cambra recorda que fa dues setmanes ja va presentar un estudi sobre infraestructures en què s'assenyalava que el dèficit d'infraestructures a Catalunya, comparat amb la mitjana espanyola i europea en termes de generació del PIB, s'acosta "als 45.000 milions de euros acumulats ".
Entén que a Catalunya s'haurien d'haver invertit 45.000 milions més, una xifra que suposaria "solucionar tots els dèficits d'infraestructures denunciats fins ara".
Per als actuals responsables de l'entitat, "el fet que tinguem aquest dèficit d'infraestructures només té sentit des de la voluntat d'un model espanyol que deliberadament ha volgut invertir a tot l'Estat en detriment de Catalunya en les dues últimes dècades".
Per tot això, la Cambra fa una crida als partits polítics catalans que "s'investeixi un president de Govern espanyol només si el candidat reconeix i adopta el compromís de solucionar aquest dèficit, si cal prioritzant els propers anys les inversions de Catalunya en detriment de la resta de l'Estat ".
Així mateix, demanen que, en nom de l'estabilitat, es "resolgui definitivament el conflicte polític que existeix entre l'Estat espanyol i la majoria dels representants polítics al Parlament de Catalunya, en tant que representants del poble català".
Aquesta estabilitat, ressalten, "no arribarà" si no "es reconeix el dret a l'autodeterminació de el poble català, un dret que al segle XXI en una regió econòmica motor d'Europa i de les més avançades tecnològicament, no es pot entendre no reconegut" .
El segon problema que perjudica l'estabilitat econòmica, afegeix la Cambra, és que hi hagi "presos polítics i exiliats, tot i els posicionaments que han fet organismes internacionals com el Grup de Detencions Arbitràries de l'ONU i institucions com Amnistia Internacional, demanant el seu alliberament, o el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, garantint la immunitat parlamentària d'Oriol Junqueras ".
La institució, d'altra banda, defensa que "tot i la inestabilitat política actual a l'Estat Espanyol, l'economia catalana ha demostrat ser molt més fort del que semblava i s'ha sabut adaptar a la inestable situació política dels dos últims anys , en què ha crescut molt més que l'europea" i "s'ha internacionalitzat més que mai ".
Investidura
La Cambra demana que l'acord d'investidura asseguri el dret a l'autodeterminació
El Nacional
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimecres, 1 de gener de 2020. 16:21
Temps de lectura: 2 minuts
Foto: Sergi Alcàzar
Barcelona. Dimecres, 1 de gener de 2020. 16:21
Temps de lectura: 2 minuts