La candidatura que ha guanyat la majoria absoluta a la Cambra de Comerç de Barcelona, Eines de País, de la mà de l'ANC i el Cercle Català de Negocis (CCN), ha assegurat avui en roda de premsa que té quatre candidats a ocupar la cadira del fins ara president Miquel Valls, dels quals un és una dona, "però no direm noms fins el dimecres vinent", 22 de maig.
La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha celebrat la victòria de l'independentisme a la Cambra, que ha guanyat 31 cadires del total de 40 a Barcelona, el que suposa un 77,5% d'èxit i 7.479 vots a favor. A més, ha assegurat que una de les intencions de l'Assemblea amb l'ens cameral és "fer-ne una institució renovadora i regeneradora, que representi el teixit productiu d’aquest país".
En total, segons han assegurat des d'Eines de País, hi ha fins a 17 candidats que es postulen per posicions en el Consell Executiu cameral, dels quals cinc són dones i quatre són per la presidència, "però no volem dir noms perquè ho escollirem internament i no volem condicionar". Alhora, han explicat que "ara en són quatre, però poden ser-ne més o algú pot renunciar".
Així doncs, la confirmació de qui ocuparà cada càrrec finalment, no la sabrem fins el proper dimecres 22 de maig, quan la llista es tornarà a reunir per votar els candidats que es postulen. Fins el moment, els noms que més sonen per ocupar la presidència són el de Pere Barrios, Mònica Roca i Joan Canadell. Alhora, també s'ha comentat la possibilitat que Joan Font, de Bonpreu, pugui ser una opció. De moment, però, des d'Eines no confirmen res.
A més, segons indiquen, la presidència es dividirà en dos mandats, en forma de co-presidència, per fer-la totalment paritària. "Ens volem enorgullir que l'equip de direcció sigui el millor que hagi tingut mai la Cambra de Barcelona", ha explicat Jesús Serra, un dels nous vocals de la Cambra, i propietari de la constructora Ràpid i Segur. De fet, no descarten que el primer mandat l'ocupi una dona i el segon un home.
"La democràcia no es ven per un plat de llenties"
Un dels temes "més urgents" de la nova Cambra és el finançament. "Quan ens puguem posar a treballar, farem una auditoria interna de la Cambra i ens endinsarem en els números", expliquen. Pel que fa a les polèmiques 14 cadires de plata reservades a les empreses de major aportació econòmica -que paguen un mínim de 75.000 euros anuals per tenir un lloc al ple-, Jesús Serra ha asseverat que "hi ha algú que ha pagat un 2-3% del pressupost i té un 23% dels llocs. Hem de garantir el pressupost però hem de veure si hi ha altres sistemes; la democràcia no es pot vendre per un plat de llenties".
"Hem guanyat per majoria absoluta tot i tenir en contra 14 cadires comprades. Normalment quan algú guanya per majoria absoluta gestiona i governa", ha explicat. Amb tot, Serra ha assegurat que reduir aquestes cadires "està a les mans de la consellera d'Empresa" Àngels Chacón, qui ja va afirmar que és també un dels objectius de la nova llei de cambres que prepara el Govern.
En aquest sentit, la llista ha descartat que membres d'altres candidatures entrin al consell executiu, tot i que no ha tancat la porta a col·laboracions. "Aprofitarem totes les capacitats perquè el nostre objectiu és gestionar la Cambra i que sigui una eina per a tots. Inclusius ho serem al màxim, una altra cosa és l'òrgan de gestió: tenim la majoria de gent prou preparada", ha insistit Serra.
La "foscor" de la tardor del 2017
Segons ha explicat Paluzie, la candidatura Eines de País es va impulsar "al veure, analitzant la situació de la tardor del 2017, que hi havia febleses per aconseguir la independència", explica, i ha assenyalat el paper d'empreses que "van contribuir a la por econòmica" i institucions de la societat civil que "van callar davant de les mentides". "Vam trobar a faltar veus amb influència i amb sentit de responsabilitat i rigor de la societat civil empresarial que desmentís l'argumentari de la por", ha asseverat la presidenta de l'ANC.
En aquest sentit, una de les intencions de la nova Cambra és "elaborar estudis econòmics sobre temes que ens semblen de gran importància com ara saber realment perquè van marxar determinades empreses, si realment hi va haver un boicot o no", perquè "hi ha hagut molt poca transparència en tot plegat", explica.
Per la seva banda, la guanyadora de la vocalia de Publicitat i Relacions Públiques, Maria Català, ha explicat que la idea és "representar tots els empresaris i fer de Catalunya el país de més benestar i riquesa d'Europa", alhora que "hem guanyat 31 cadires al ple però sabem que hi ha guanyadors d'altres llistes que també volen treballar". En aquest sentit "volem treballar de manera inclusiva, hi ha feina per tots i el compromís és fer créixer les empreses i generar riquesa a Catalunya".
Dimecres vinent tindrem més detalls de la constitució d'aquesta nova Cambra que ha revolucionat i derrotat l'establishment que regnava la joia empresarial catalana fins el moment.