El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha assegurat avui, sobre la sentència del Tribunal Suprem en el pagament de l'impost de les hipoteques, que "no té retroactivitat" segons el seu parer, i que avalen el fet que es reuneixi el Ple de la Sala per determinar com s'efectuarà. Així, ha demanat que "prengui una decisió com abans millor".
Amb tot, Valls ha assegurat que l'impost en qüestió, que és l'impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD) és un impost cedit, i "tenim molts dubtes que realment hi hagi retroactivitat". "En cas que n'hi hagués", ha assegurat, "és l'administració pública -en el cas català la Generalitat- qui hauria de tornar el tribut". Per últim, en cas que hi hagi retroactivitat, "tenim claríssim que pot ser de màxim 4 anys".
Els bancs "apujaran el preu de la hipoteca"
En la mateixa línia, el president de la Cambra considera "lògic" que "si és la banca qui s'ha de fer càrrec d'aquest tribut, el que faran serà augmentar el preu de les hipoteques". En aquest sentit, continuaria sent el client qui carregaria amb el tribut.
Unes declaracions que no es fan estranyes, i que van en la línia del que avançava ahir el sector bancari, que deia que "podria arribar a apujar un 5% el preu de les hipoteques per compensar el pagament de l'impost".
Antecedents
Fa una setmana, el Tribunal Suprem va sentenciar que a partir d'ara eren els bancs i no els clients de les hipoteques els que s'han de fer càrrec de l'impost sobre Actes Jurídics Documentats (AJD), la qual cosa corregeix la seva doctrina anterior. En una sentència datada del 16 d'octubre, l'alt tribunal estableix que és l'entitat prestadora i no qui rep el préstec el que té interès a inscriure l'operació i elevar a escriptura pública.
Això significa que no és el client qui ha de pagar els impostos derivats del préstec hipotecari, sinó els bancs. D'aquesta manera, la sala tercera del Tribunal Suprem modificava la seva jurisprudència anterior i interpretava el text refós de la llei de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, i conclou que no és el prestatari el subjecte passiu d'aquest impost, sinó l'entitat que presta els diners.
La notícia va revolucionar els mercats borsaris, amb caigudes a les cotitzacions dels bancs de l'Ibex 35 de més del 7% en alguns casos; es considera que només en la sessió del dijous el sector bancari va perdre més de 5.500 milions en les cotitzacions. Amb tot, però, després del fre del Suprem a la nova sentència, la borsa es va començar a recuperar ràpidament, i els bancs van tornar a cotitzar a l'alça.
La reunió
Davant l'enrenou, el president de la secció segona demana portar al ple de la sala si confirma definitivament la sentència que obliga els bancs a pagar l'impost de les hipoteques, i ho farà el 5 de novembre.
No hi ha precedents d’una reacció semblant al Tribunal Suprem. Tot i que el president de la sala tercera té la potestat d’enviar-ho al ple per decidir si la sentència ha de crear jurisprudència respecte de casos semblants.