La inserció laboral dels graduats i la continuïtat formativa continua millorant en l’exercici del 2018, en què, transcorreguts menys de 9 mesos des del final dels estudis, un 55,1% dels graduats té feina, un 0,64% més que l’any anterior. Són les conclusions extretes de l’Informe d’Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals del 2018 del Consell de Cambres de Catalunya, presentat aquest matí a la Casa de la Llotja. Amb tot, el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha mostrat la seva preocupació davant de l'obligatorietat de cotitzar pels estudiants en pràctiques. Valls creu que aquesta mesura, recollida en un reial decret del mes de desembre, implica una càrrega administrativa per a les empreses que en pot ''desencoratjar'' moltes.
Valls tem que la mesura provoqui que les petites empreses decideixin ''desentendre's' del ''compromís social'' com qualifica ''la formació del jovent''. De la seva banda, el director general de Formació Professional, Joan Lluis Espinós, ha reconegut que la norma podria reduir el nombre d'empreses que formin estudiants però s'ha mostrat optimista amb una possible solució, via ''exempció''.
Val a dir que una davallada de l'oferta de pràctiques "seria negativa" ja que, segons l'informe, el lloc de pràctiques és la principal eina per tal que els graduats s'insereixin al món laboral (fins a un 25%), a més de l'ajuda del centre educatiu.
Per la seva banda, el director del Consell de Cambres de Catalunya, Narcís Bosch, ha fet un apunt a la relació que les empreses tenen en l’àmbit formatiu. Bosch ha destacat que fins el 91% dels alumnes acceptarien una feina a la mateixa empresa on van fer la formació, i fins el 90% dels tutors de pràctiques recomanarien els seus alumnes, xifres que considera de “molt positives”.
Creix la inserció laboral
A més, les dades també mostren que la inserció laboral creix amb l’edat, mentre que la continuïtat formativa minva a mida que la gent es fa gran. Amb tot, la inserció laboral augmenta en pràcticament tots els trams d’edat respecte els anys anteriors. La franja entre els 16 i els 19 anys, la inserció augmenta en un 0,13% respecte el 2017, fins al 29,75%. Dels 20 als 24 anys, la gent amb feina augmenta un 1,41%, amb el 55,94% de persones inserides. Els graduats d’entre 25 i 29 anys amb feina són els únics que minven, un 0,11% menys, essent el percentatge de 77,6%. Per últim, en el tram de més de 30 anys, la variació és d’un 2,33% més, amb un 83,02% de persones inserides.
Espinós assegura que “les dades són molt bones i veiem una tendència d’inserció elevada, més gran que l’atur juvenil i l’atur registrat”. A més, "es posa de manifest que els estudis de l'àmbit industrial tenen un grau d'inserció molt elevat, alhora que l'àmbit de servei a les persones, que també té un grau d'inserció alt". D'altra banda, els graduats que no troben feina al·leguen com a raó principal la manca d'experiència professional i altres situacions personals.