La Cambra de Comerç de Barcelona, a través de l'Observatori Dona, Empresa i Economia (ODEE) ha presentat aquest dimecres un manual de comunicació no sexista en l'àmbit laboral per evitar aquest tipus de llenguatge, ja que la comunicació i l’ús que en fem d’ella defineix allò que som i, sovint, traspua visions sexistes que cal evitar. A més, tot plegat s'ajunta a què històricament els hàbits lingüístics adquirits han invisibilitzat a les dones, especialment en el llenguatge econòmic i empresarial.
Per tot plegat és que des de la Cambra es vol fer una transformació profunda per aconseguir la igualtat en tots els àmbits, inclòs el lingüístic. Amb aquest objectiu i per iniciativa de dues empreses de la Cambra de Barcelona, Tema i Litoclean, amb el suport de l’ODEE s’ha creat una col·lecció de manuals per a la comunicació no sexista pensada per a la seva aplicació pràctica en qualsevol companyia.
Primer volum
El primer volum és el Manual de documentació bàsica, en el qual es troben recursos lingüístics pràctics i de fàcil implementació per evitar el sexisme en aquells documents d’ús més habitual, des de contractes i pressupostos a nòmines i fulls de registre.
L’orientació pràctica d’aquest manual és un dels seus trets característics i té molt a veure amb la seva metodologia d’elaboració en el si de les empreses Tema i Litoclean, on es va crear una comissió formada per professionals de diferents departaments que van recopilar i revisar amb perspectiva de gènere els escrits habituals amb què treballaven, trobant un biaix sexista en la majoria d’ells. Amb aquest treball de base i el suport d’especialistes en la matèria, s’ha confeccionat aquest recull de recomanacions que aquestes dues companyies han estat les primeres a aplicar.
“No es tracta només de canviar paraules i expressions d’alguns documents, és una transformació de la manera de pensar i de fer de l’empresa”, argumenta Begoña Mundó, CEO del grup Tema Litoclean i impulsora del projecte.
Anna Mercadé, directora de l’ODEE, per la seva part, destaca la importància que la iniciativa la prenguin des del món empresarial: “Existeixen moltes guies creades per l’administració pública o des de l’àmbit intel·lectual, però això costa que s’implanti a les empreses. Ara són les companyies les que s’aixequen i fan una cosa pensada per a elles i d’aplicació àgil i senzilla, és un gran pas”.
Per poder accedir a aquests manuals, la Cambra posarà a disposició de totes les empreses la descàrrega dels manuals a través del web de l’ODEE. Avui en dia, només hi ha disponible el primer volum, "Manual de documentació bàsica", i més endavant estarà disponible el segon, Manual d’actes i reunions, enfocat no només a l’ús del llenguatge, sinó a la presència i els rols de les dones en esdeveniments corporatius de qualsevol classe i a les relacions entre professionals.
Aquí el primer volum del Manual: