La Cambra de Comerç de Barcelona ha elevat dues dècimes el creixement del PIB català per al 2019, fins al 2,3% -tres dècimes menys que el 2018-, i per al 2020, fins el 2,1%, respecte les previsions del trimestre anterior per la bona evolució de l'economia durant la primera meitat de l'any. Per a l'any següent, també s'ha considerat la millora perquè el 2019 està sent més positiu i perquè es preveu una millora de les exportacions.
Així doncs, la Cambra preveu que continuarà la fase expansiva de l'economia catalana durant el 2019 i el 2020, amb taxes de creixement superior al 2%, el què representa una lleugera pèrdua de dinamisme respecte a l'any anterior ja que, segons la Cambra, ha entrat en una fase més madura del cicle econòmic. Tot i això, apunta que el creixement seguirà anant en línia amb l'economia espanyola i molt per sobre de l'europea, alhora que constata els riscos procedents d'un possible agreujament de les tensions comercials, un Brexit dur o que les polítiques d'estímul per frenar la desacceleració de l'economia xinesa no donin resultat.
La revisió de les previsions per al 2019 respecte fa tres mesos ha millorat per l'evolució prevista dels components de la demanda interna, amb un augment del creixement per al consum privat i consum públic en una dècima, mentre que en el cas de la formació bruta de capital la revisió a l'alça ha estat de tres dècimes. Això, segons la Cambra, és un fet "molt positiu" perquè confirma que la inversió continua sent el component del PIB més dinàmic i anticipa una evolució positiva en l'ocupació del futur. D'altra banda, considera que hi ha marge per millorar els salaris perquè la previsió d'inflació per al 2019 se situa a l'entorn a l'1% i al mateix temps augmentaria les rendes per donar un major impuls al consum.
Segons les estimacions de la Cambra i del Laboratori AQR-Lab de la Universitat de Barcelona, els dos primers trimestres del 2019, el ritme de creixement trimestral del PIB ha estat del 0,6% i 0,7%, i s'espera que sigui del 0,6% per al tercer. Es tracta de taxes superiors als creixements intertrimestrals del 2018, que va ser del 0,4% i del 0,5%. D'acord amb aquestes estimacions, el creixement interanuals del PIB d'aquests tres primeres trimestres del 2019 seria del 2,1%, 2,2% i 2.3%, respectivament.
A nivell sectorial, l'hostalera i el transport presenta les millors perspectives de tots els sectors, un fet que queda confirmat amb el creixement del nombre de turistes estrangers, fins el 2,6% i de passatgers als aeroports fins al juny (5,1%). A la indústria, en canvi, cau quan es compara amb el tercer trimestre de l'any anterior, però es manté estable en relació al trimestre anterior. La construcció sembla haver entrar en una fase de menor confiança empresarial.
Pel que fa a les exportacions, fins al maig han crescut un 2,6%, que sense comptar el sector del automòbil augmentarien fins el 6,8%. Tots els principals sectors han registrat increments, però el de l'automòbil, que concentra el 15% de les vendes a l'exterior, ha experimentat un descens del 16,9% acumulat. D'altra banda, la Cambra reclama que es posi en marxa al conjunt de l'Estat el Programa Moves, que a Catalunya disposa d'una dotació de 7,3 milions d'euros.
Per últim, la Cambra creu que s'obre una "gran oportunitat" arran del nou Tractat de lliure comerç de la UE Mercosur. Actualment, la penetració de Catalunya a Argentina, Brasil, Uruguai i Paraguai és actualment reduïda, ja que representa l'1,4% de les exportacions catalanes, mentre que aquestes economies són el gairebé el 3% del PIB mundial (48% d'Amèrica Llatina i Carib). "Per tant, hi ha recorregut a l'alça en aquest sentit", resumeix.