Davant la formació del nou Govern, que avui s'ha fet efectiva amb la presa de possessió dels 14 consellers de l'Executiu del president Pere Aragonès, la Cambra de Comerç de Barcelona ja ha reclamat que es posin en marxa "sense dilacions polítiques centrades en la recuperació econòmica", apuntant especialment als Departaments d'Economia i Hisenda i d'Empresa i Treball, responsabilitat de Jaume Giró i Roger Torrent respectivament.
A més, l'entitat presidida per Mònica Roca, reitera la seva petició que el Govern, i per extensió la Generalitat, sigui "estable i alhora valent". Alhora, des de la Cambra també reclamen proactivitat a l'hora de lluitar contra la Covid i amb la reactivació de l’economia mitjançant ajudes directes i iniciatives que permetin transformar l'economia catalana. Aquesta transformació, insisteixen, a de venir a través de l'exigència dels fons Next Generation EU i d’altres fons, sense oblidar altres reptes molt presents com l’emergència climàtica i la digitalització.
Impulsar la recuperació i millorar la competitivitat
Concretament, la Cambra ha reclamat al Govern que centri la seva actuació en dos eixos, impulsar la recuperació econòmica, a través de les exportacions, la inversió privada i el foment de l’emprenedoria; i millorar la competitivitat dels sectors de l'economia catalana basant-se en millors condicions del capital humà, tecnològic i institucional. Tot plegat, demanen, que sigui garantint la transició energètica i la cohesió social.
A tot això, la Cambra ha realitzat un document que fixa 60 objectius primordials per impulsar la recuperació econòmica i la competitivitat de Catalunya, així com un total de 210 propostes per desenvolupar-los, que consta de dos grans blocs.
En un primer bloc, el document exposa una sèrie de propostes per reactivar l’economia amb actuacions en diverses matèries com innovació, infraestructures, fiscalitat, sostenibilitat i igualtat, entre d’altres, per a l’impuls del talent, incentivar l’activitat econòmica i vertebrar un país en xarxa.
El segon bloc se centra en propostes d’àmbit sectorial per avançar, entre d'altres, cap a una economia verda que integri les noves tecnologies i la indústria 4.0, així com propostes per a un model turístic de més qualitat. En aquest apartat també s’hi inclouen mesures per al sector primari, la mobilitat i la logística, la ciència, la cultura, l’esport i la salut.
Manteniment de Polítiques Digitals
De la formació del nou Govern, la Cambra també celebra que s'hagi decidit mantenir la conselleria de Polítiques Digitals, amb el vicepresident Jordi Puigneró al capdavant, i esperen que continuï "impulsant accions encarades a la integració de les noves tecnologies i la innovació a Catalunya". A més, recorden que amb la pandèmia de la Covid, "són més necessàries que mai".
Alhora, la Cambra també celebra que la Conselleria també aglutini les competències en infraestructures i exigeix que "treballi per eliminar el dèficit d’inversió per part de l’Estat a Catalunya". Un dèficit que, segons la institució, és de 45.000 milions d’euros.
Per tal de reduir aquesta xifra, reclamen que des del Govern es pressioni l’Estat perquè destini, com a mínim, 15.000 milions a accions prioritàries i continuar reclamant el traspàs de Rodalies, la inversió en les línies de tren de mitja distància, la solució definitiva de les vies d’altes prestacions i les inversions necessàries al Port i l’Aeroport de Barcelona.