La Cambra de Comerç de Barcelona, en la línia de tots els organismes econòmics estatals i internacionals, ha tornat a rebaixar les previsions de creixement per a l'economia catalana fins al 4% per aquest 2022 i al 2,6% de cara al 2023. En el seu informe trimestral sobre la conjuntura econòmica de Catalunya, presentat per la presidenta Mònica Roca i el cap del gabinet d'estudis econòmic, Joan Ramon Rovira, la corporació avisa que tot i aquesta revisió a la baixa de les expectatives, l’economia catalana seguirà creixent, però que s'alentirà el ritme de convergència amb els nivells prepandèmia sense arribar a una situació d'estagflació o recessió

Segons ha explicat Rovira, el motiu principal del canvi en l’escenari macroeconòmic és el debilitament del consum real de les famílies, que s’explica per un diferencial més persistent de l’esperat entre l’augment dels preus i el creixement nominal dels salaris. Així, per al 2022 i 2023 preveiem un augment del consum real de les famílies del 3,1% i de l’1,7%, respectivament, el que suposa un descens d’1,5% (2022) i 1,6% (2023) en relació amb les previsions anteriors. Malgrat això, el dinamisme del mercat laboral i l’estalvi embassat compensaran, en part, la pèrdua de capacitat adquisitiva de les llars durant els trimestres que venen. Tot i la desacceleració esperada de l’activitat, una conclusió important de l’informe de la Cambra és que aquestes previsions no preveuen que l’economia catalana entri en un context d’estagflació o absència de creixement econòmic amb elevades taxes d’inflació, en el mitjà termini, però sempre tenint en compte que Rússia no tallarà de forma dràstica el subministrament de gas a Europa. En cas de fer-se efectiu aquest risc, l’economia europea podria entrar en recessió i caldria revisar extremadament a la baixa les previsions de creixement de Catalunya.

 

Moderació de la inflació

Una de les principals amenaces per a l'economia catalana és que la inflació segueixi a cotes elevades en els pròxims mesos, ja que provocaria un alentiment encara més pronunciat de l’activitat. En aquest context, la Cambra considera que aquest any seguirà augmentant la inflació, situant-la en el 7,5% de mitjana el 2022, però que de cara a 2023 aquesta xifra es moderarà fins al 2,9%. Ara bé, en aquest punt tornem a recordar que les expectatives per a l'economia són molt incertes de cara l'hivern per l’augment dels tipus d’interès dels principals bancs centrals per intentar contenir la inflació. Ara bé, per altra banda, també s'ha de tenir en compte que la cotització de les principals matèries primeres, a excepció del gas, i el preu a futur del petroli Brent han flexionat a la baixa, fet que hauria de permetre una moderació gradual de la inflació durant el 2023. De fet, són aquests dos elements els que expliquen la revisió a la baixa de la inflació prevista a Catalunya per al 2023 (2,9%), en comparació amb les prediccions del passat mes d’abril (4,0%).

Un aspecte addicional a destacar del nou informe de la Cambra, i que és consistent amb una reducció de les previsions inflacionistes a mitjà termini, és que el creixement dels salaris nominals pactats en convenis l’any 2022, que ha estat del 2,3% fins al juny, no estan augmentant de forma destacable. A més, tampoc s’observa un augment significatiu dels treballadors amb contractes amb clàusules de revisió salarial fins al juny. Malgrat això, sí que es detecta un canvi en la distribució dels treballadors en convenis col·lectius cap als trams d’increments salarials més elevats: el percentatge de treballadors amb augments salarials superiors al 3% ha passat del 6,4% el juny de 2021 al 21,3% el juny de 2022.

L'ocupació, en màxims històrics

Un altre dels aspectes que permet mantenir les expectatives de creixement elevades és la situació del mercat laboral, ja que l’ocupació a Catalunya està en màxims històrics i la taxa de temporalitat es redueix gradualment, de fet actualment Catalunya té 3,6 milions d'afiliats a la seguretat social, la millor xifra mai registrada. De fet, aquest mes de juny el creixement de les afiliacions ha estat del 4,4% en comparació amb el mateix mes de l’any anterior. A més, cal tenir en consideració l’increment de l’ocupació pública a la sanitat, l’ensenyament i l’administració pública (d’un 3% interanual), que continua contribuint positivament a la creació d’ocupació durant la primera meitat del 2022. En relació amb la qualitat del mercat de treball, és important destacar que ha disminuït el pes de la contractació temporal des de l’entrada en vigor de la Reforma Laboral el gener de 2022. A juny de 2022 el 54% dels contractes són temporals, mentre que un any abans eren el 87% (gràfic). No obstant això, cal matisar que una part de la temporalitat s’està ajustant per la via dels contractes fixes discontinus, com posa de manifest l’extraordinari increment d’aquest tipus de contractes, del 62% al juny, tot i que també estan creixent les afiliacions amb contracte indefinit a temps complet (6,8%).