La Cambra de Barcelona, juntament amb la resta de Cambres de Comerç de Catalunya, han enviat una carta al President de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker; el del Consell Europeu, Donald Tusk i al del Parlament Europeu, David Sassoli, així com a institucions, organismes i representants europeus, per demanar que Europa faci de mediadora davant el conflicte entre Catalunya i Espanya i les massives respostes a la sentència del Suprem.
En aquest sentit, la Cambra de Barcelona ha explicat en un comunicat que "les cambres catalanes no podem restar passives a la situació a Catalunya i per tant demanem la mediació de la Unió Europea" d’acord amb un manifest, en el qual destaquen que "des de fa 15 anys, els successius governs legítims de Catalunya han intentat negociar millores de l’autogovern i del finançament de Catalunya, en especial per reduir l’excessiu dèficit fiscal i d’infraestructures".
"Cap govern espanyol ha volgut negociar durant aquest període", recorden les Cambres. "Van impugnar l’Estatut aprovat amb el 90% de suport del Parlament al 2005 i referendat el 2006, amb sentència ferma el 2010 i això va suposar l’inici de l’anomenat procés català en el qual s’ha demanat en diverses ocasions un referèndum per conèixer si la majoria de la societat vol seguir a l’Estat Espanyol o obrir una nova etapa com Estat independent en forma de República".
Finalment, el manifest recorda que "l’octubre de 2017 els representants catalans amb majoria absoluta al Parlament, atenent al seu programa electoral, van convocar un referèndum amb una participació notable de la població i una resposta repressiva per part de les forces policials de l’Estat espanyol, posant a la presó i forçant a l’exili a 13 dels representants del govern, parlament i societat civil del moment, 9 dels quals han estat condemnats a 100 anys acumulats de presó, després de 2 anys de presó provisional".
En aquest sentit, explica que des d'aleshores "la societat catalana ha sortit al carrer en forma de manifestacions massives i una vaga general amb àmplia participació, i de nou la resposta policial ha estat desproporcionada. Hi ha hagut imatges d’aldarulls que no han agradat a ningú, però també imatges d’abusos policials gravíssims i injustificables que no són dignes d’una democràcia consolidada Europea, provocant greus ferits, especialment estudiants", critiquen, i recorden que tot i la voluntat del govern català per dialogar amb Sánchez, s'ha obtingut una negativa.
Peticions de les Cambres
Per tot el manifestat prèviament, les Cambres "demanem al govern espanyol que fixi data urgent amb el govern de Catalunya per trobar una via negociada a aquest conflicte polític". A més, "demanem als Presidents del Consell Europeu, del Parlament Europeu, i de la Comissió Europea, que exigeixin una via dialogada a un conflicte que fa 15 anys que dura i que afecta greument les empreses presents a Catalunya i el benestar de la seva població". En aquest sentit recorden que "Catalunya és el motor econòmic de l’estat amb el 25% de les exportacions, el 19% del PIB i primera regió turística, però segueix clarament maltractada per l’estat Espanyol amb unes inversions molt inferiors al que correspon i incompliments repetits dels compromisos adquirits".
Així doncs, "exigim una intervenció urgent de la Unió Europea abans no sigui massa tard". Finalment, "respectem les mobilitzacions de la societat civil catalana, perquè la sentència del procés ha estat clarament injusta, i demanem que siguin pacífiques i que les forces policials actuïn segons els protocols europeus. Rebutgem tots els actes vandàlics i la violència policial desproporcionada que hem vist aquesta setmana. Lamentem algunes imatges que han mostrat els mitjans públics, però constatem que la gran majoria de l’activitat industrial, logística i de serveis segueix funcionant de forma normal a Catalunya", acaben.