Un dels principals objectius de l'Ajuntament de Barcelona des que Ada Colau va desbancar Xavier Trias a les eleccions municipals del 24 de maig del 2015 era lluitar contra la pobresa energètica. I ho segueix sent. Almenys, segons el seu informe de Transparència, on es constata que s'ha invertit un total de 187.993,73 euros en campanyes publicitàries durant el primer trimestre del 2017 per defensar els drets energètics de la ciutadania. En especial, d'aquelles famílies més vulnerables. De fet, no s'han destinat tants diners en cap altra campanya. Ni tan sols la de la nova imatge de BTV dotada amb 167.833,22 euros.
Ara bé, la voluntat de canvi o la inversió publicitària no ho són tot. Ni de bon tros. I el cert és que l'Ajuntament de Barcelona fa campanya alhora que fa més de dos anys que cobra la taxa de clavegueram dins la factura de l'aigua. Fins i tot, a aquelles persones i famílies que no s'ho poden pagar i que es troben en situació de pobresa energètica. Sense excepció. Més concretament, el consistori va cobrar 58.926 euros i 28.026 euros de clavegueram a famílies vulnerables durant el 2016 i el primer trimestre del 2017, respectivament.
Tal com s'estableix a la Llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, el fons de solidaritat impulsat per l'empresa público-privada Aigües de Barcelona (formada en un 70% per Agbar, un 15% per l'AMB i un 15% per Criteria Caixa) per bonificar el servei i el consum de l'aigua no inclou la taxa de clavegueram. No és la primera vegada que això surt a la llum.
Pobresa no selectiva
Durant la passada junta d'accionistes d'Aigües de Barcelona, el seu conseller delegat i director general d'Agbar, Albert Martínez Lacambra, ja va demanar "corresponsabilitat" tant a l'Ajuntament com a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per bonificar el 100% del consum de l'aigua. O el que és el mateix, no cobrar ni la taxa de clavegueram ni la de residus que suposen el 66% de la factura de l'aigua a famílies vulnerables. "La pobresa no és selectiva, el que no pot pagar l'aigua, no pot pagar el clavegueram i no pot pagar la taxa de residus", va alertar.
I davant de tot plegat, el vicepresident de l'AMB i conseller de la societat mixta, Eloi Badia, va garantir que no s'estaven reclamant els impagaments i que ja s'estava treballant en una modificació de l'ordenança de clavegueram per abans de l'estiu. Més de dos anys després de cobrar la taxa de clavegueram, el ple municipal d'aquest divendres votarà i molt possiblement aprovarà l'exempció de la taxa de clavegueram d'aquelles persones que acreditin trobar-se en situació de precarietat econòmica, i especialment de pobresa energètica a les llars. Mai és tard si la dita és bona... O això diuen. Des de l'Ajuntament reivindiquen que es convertiran en la primera ciutat a aplicar aquesta mesura. Tot i això, encara queda pendent la taxa de residus que depèn de l'AMB.