El popular i sostenible càmping La Ballena Alegre, de Sant Pere Pescador, ha presentat el seu pla per convertir-se en referent del turisme regeneratiu al sud d'Europa. Batejat amb el nom de “Model Ballena”, el pla preveu tot un seguit d'accions fins al 2030 que li han de permetre no només arribar a la neutralitat en emissions de carboni, sinó aconseguir que la seva activitat sigui també regenerativa per l'entorn des del punt de vista ambiental, econòmic, social, cultural i ambiental. De retruc, La Ballena Alegre vol obrir camí i, d'aquesta manera, contribuir a impulsar el canvi verd en el món empresarial.
Els encarregats de presentar el "Model Ballena" han estat els directors del càmping Toni Castellar, Lay Gainza i Àlex Trias, el director del Club de Vela Ballena Alegre Pep Subirats, l'assessor en sostenibilitat del càmping i CEO d’Azolla Projects Orson Acosta i el director de comunicació Francesc Buxeda.
Objectiu: convertir-se en un referent de turisme regeneratiu al sud d'Europa
“L’objectiu és convertir-nos en referent de turisme regeneratiu al sud d’Europa. Que les empreses vegin que és possible, rendible, i fins i tot més rendible que models convencionals”, ha indicat Orson Acosta. Sobre aquest punt, ha explicat que el concepte de regeneració suposa entendre com funciona la natura per aplicar-ho a sistemes humans i a les organitzacions, i aconseguir un impacte positiu “glocal”. I ho ha reblat, tot assenyalant que el "Model Ballena" ve a dir que la millora del planeta no ha de ser un problema, i que sectors com l’agrícola, la conservació de la natura i el turístic poden col·laborar perquè tothom guanyi a llarg termini”.
El turisme valora el model sostenible de La Ballena Alegre
Toni Castellar ha destacat que els usuaris del càmping valoren la feina feta de La Ballena Alegre en matèria de sostenibilitat. "Al llarg del temps ha canviat la nostra clientela, que ara és més conscient, té més interès pel tema mediambiental. Quan venen de vacances, saben que aquí s’estan fent bé les coses, i estan satisfets que el seu impacte és diferent. Això ens ha portat també a tenir visibilitat amb els premis internacionals que se’ns han atorgat", ha assegurat.
Al seu torn, Àlex Trias ha apuntat que “la legislació acabarà forçant les empreses a implantar mesures en aquesta direcció, i qui no compensi o redueixi les seves emissions, veurà penalitzacions econòmiques”. I ha conclòs que “són projectes engrescadors, que ens els creiem, tenim un equip motivat i sabem explicar que ho estem aconseguint”.
El “Model Ballena” inclou aquestes mesures concretes fins al 2030:
- Pla d’acció climàtica per reduir i compensar les seves emissions, transformant els seus processos productius, i amb objectius quantificables segons l’esquema SBTi, reconegut per l’ONU.
- El càmping organitza la Fira Conscient, amb xerrades i activitats obertes al públic sobre sostenibilitat.
- Intenció de convertir 30 hectàrees agrícoles propietat del càmping en una finca regenerativa, capaç de capturar carboni al sòl.
- Projecte de ramaderia holística, agricultura sintròpica i horta biointensiva. Així, potenciarà la biodiversitat; proveirà d’aliments el mateix càmping i servirà de centre d’experimentació i conscienciació ambiental.
- Suport a un projecte de millora de la gestió forestal a la capçalera del riu Muga, liderat per la fundació The Pioneers of our Time. Aquesta iniciativa aconseguirà que arribin més litres d’aigua al pantà de Darnius, ajudarà a reduir el risc d’incendi i potenciarà la biodiversitat.
- Intenció d’iniciar un projecte de regeneració d’aigües, juntament amb la Fundació Alive, amb un sistema de llacunatge natural per contribuir a l’objectiu de recuperar el 30% dels estanys de l’Empordà.
La Ballena Alegre celebra la segona Fira Conscient
Per obrir aquest model i explicar-lo al públic, aquest cap de setmana La Ballena Alegre organitza la 2a Fira Conscient. Amb el títol “De la sostenibilitat a la regeneració”, el càmping acull xerrades, activitats i parades obertes a tothom, amb l’objectiu d’explicar el projecte turístic i regenerador d’aquest emblemàtic establiment empordanès.
Pots obtenir més informació de la 2a Fira Conscient clicant aquí.