El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha assegurat que "la situació de diàleg entre els governs català i espanyol acaba amb una etapa d'inestabilitat, i pensem que és bo que hi hagi aquest diàleg" tot i que destaca que "aquests deu anys de procés han demostrat que la societat catalana és pacífica, lluitadora, europeista... estem convençuts que gràcies a això hem guanyat simpaties arreu del món". Alhora, sobre la investidura de Pedro Sánchez, considera que l'acord entre PSOE i ERC "no està del tot ben tancat", ja que "no hi ha un calendari de finalització de la negociació i si volem eliminar la inestabilitat hem de tenir un acord definitiu que passi per assegurar el dret a l'autodeterminació".

Així ho ha explicat durant una roda de premsa juntament amb la vicepresidenta Mònica Roca per valorar la situació política i la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. "Creiem que és positiu que hi hagi un president a Espanya" però la taula de diàleg és "poc concreta", ha explicat. Seguint en la línia del que fa temps que defensa, Canadell ha asseverat que "creiem que s'ha d'arribar un acord el més ràpid possible pel que fa a les infraestructures".

"No pot ser de cap manera que hi hagi un dèficit acumulat de 45.000 milions d'euros en infraestructures", ha criticat. En aquest sentit, el president de la Cambra exigeix que "s'incloguin 4.000 milions d'euros en el primer pressupost amb garanties d'execució". 

A més, Canadell ha dit que una negociació no s'hauria de dur a terme "si es manté la repressió", pel que ha demanat la nul·litat del judici del procés sobiranista, l'alliberament immediat dels presos i el retorn dels polítics exiliats i la llibertat dels detinguts en manifestacions relacionades amb el procés.

Acord PSOE-UP

Sobre l'acord entre PSOE i Unidas Podemos, Canadell ha subratllat que "la música sona bé" a la simplificació dels models de contractació; la persecució del frau fiscal i pujada dels impostos a les grans fortunes; reforma de l'impost de societats per a afavorir a les pimes; la pujada del salari mínim interprofessional, tot i que veu necessari fer-ho diferenciat per territori i sector; crear un pla nacional d'emprenedoria i una llei de canvi climàtic, entre d'altres aspectes.

Ha explicat que la Cambra de Barcelona participarà activament per accelerar aquests punts amb "efectes reals" a Catalunya i supervisarà que no quedi perjudicada.

"Dos models; dos estats"

El comitè executiu de la Cambra de Barcelona ha advocat per potenciar el seu projecte Catalunya 2030/40 basat en un "alt grau d'internacionalització de l'economia catalana, d'alt valor afegit, sostenible mediambientalment, responsable socialment i equilibrada territorialment".

Canadell ha considerat que l'economia catalana és "significativament diferent" a la de la resta de l'Estat, amb un major pes del PIB industrial, menor taxa d'atur, menor percentatge del sector públic en l'ocupació, major despesa en R + D + I i major pes de la FP dual, però menys inversions en infraestructures per part de l'Estat.

El president de la Cambra ha dit que això no vol dir que siguin "economies renyides" sinó que són dos models diferents de polítiques econòmiques, pel que ha cridat a treballar per un model de canvi econòmic.

Ha considerat que la solució al conflicte passa pel projecte 'Dos models, dos Estats', que ha definit com un "win win win" entre Catalunya, Espanya i Europa, i ha dit que traslladarà aquest posicionament a la Unió Europea i els organismes internacionals de les càmeres.