Tret de sortida a les consultes a l'empresariat per part de la Cambra de Comerç de Barcelona. Un dels punts principals del programa de la candidatura guanyadora, Eines de País, que avui finalment ha posat en marxa amb una primera pregunta: "Quines creieu que serien les conseqüències econòmiques per a la vostra empresa en cas d’una Catalunya amb Estat propi integrat dins de la Unió Europea?". Les respostes possibles a triar són: A) conseqüències positives, B) No tindrà conseqüències significatives, C) Conseqüències incertes i D) Conseqüències negatives.
"Volem fer moltes coses però abans de fer-les volem saber què en pensa l'empresariat", ha explicat el president de la Cambra, Joan Canadell. "Pensem que és un exemple molt clar de democràcia participativa i fem una crida a tot l'empresariat a participar-hi massivament, i pensem que pot comportar una revolució instant a altres institucions a fer-ho", ha afegit la vicepresidenta Mònica Roca.
L'empresariat ja pot participar en aquesta primera pregunta entrant al web, on es pot votar mitjançant un certificat digital o un usuari i contrasenya. Per aquells que no estiguin al cens i considerin que hi haurien de ser, hauran d'omplir un formulari i la Cambra validarà si aquell empresari o empresa li pertoca estar al cens. "També és una manera de poder actualitzar el cens de forma més efectiva".
Consultes no vinculants
Segons han explicat Roca i Canadell durant la presentació del sistema #ConsultesCambra, aquestes seran diverses i depenent del quòrum que hi hagi es podria arribar a fer una pregunta cada setmana. Les preguntes estaran obertes durant uns dies, i si en aquesta primera consulta funciona, també es preguntarà sobre quina resposta s'hauria de donar a la imminent sentència.
Podran votar 380.000 persones jurídiques i cada empresa tindrà només un vot -no com a les eleccions que hi ha empreses que tenen més d'un vot-, tot i que asseguren que algunes preguntes aniran dirigides només a alguns epígrafs, en funció de la qüestió a tractar. Amb tot, aquestes consultes no seran vinculants, en el sentit que "volem saber què opina l'empresariat però això no vol dir que les preguntes ens marquin les accions", assegura Canadell.
En paraules dels líders camerals, la primera qüestió és aquesta perquè apel·la la mateixa pregunta que la Cambra va fer el 2012 a l'empresariat, amb les mateixes respostes, i en aquell els resultats van mostrar un 25,4% considerava conseqüències positives, un 24,3% incerteses, un 13,8% negatives i el 36,4% restant deia que no afectaria significativament al seu negoci. Ara la Cambra recupera la mateixa pregunta per "tenir una radiografia del que opina el conjunt de l'empresariat".
Més endavant, altres preguntes que estan sobre la taula tenen perfils diferent com ara sobre la figura de l'aprenent, el model vinyeta per a les autopistes, si s'ha d'impulsar la formació professional dual, el Rei com a persona non grata o l'impacte del Brexit, entre d'altres.