Nou entrebanc als intents de l'establishment de tombar el ple de la Cambra de Comerç de Barcelona, que es va constituir el passat 17 de juny amb una majoria independentista i amb l'empresari Joan Canadell com a president. El banquer Carles Tusquets, una de les cares més visibles de l'oposició de Canadell, juntament amb altres empresaris, van iniciar un procediment judicial amb mesures cautelars per deixar sense efecte la constitució del nou ple. Unes cautelars que, segons ha pogut saber ElNacional.cat, avui el jutge ha desestimat, cosa que ―de moment― aplana el camí a la legislatura independentista.

Les cautelars del procediment interposat per Tusquets han estat desestimades perquè no es compleixen els dos requisits necessaris per acceptar-les. Fonts d'aquest diari expliquen que, d'una banda, el jutge considera que no es compleix l'aparença de bon dret, és a dir, que, d'entrada i sense entrar en el fons de l'assumpte, el jutge pugui considerar que els arguments són forts per demanar les cautelars. El segon requisit respon a la possibilitat que la durada del procés judicial del contenciós administratiu pugui causar represàlies sobre la demanda, però el jutge tampoc no considera que aquest sigui el cas. En definitiva, no s'aprecien cap de les dues condicions i es desestimen les mesures cautelars. 

Aquesta és la segona vegada que la demanda per la suspensió del ple constituent del 17 de juny no prospera. Tusquets va interposar la demanda per diverses vies: la primera, per la via administrativa, però la Generalitat la va desestimar ràpidament. La segona per via judicial al contenciós administratiu, on ara el jutge ha desestimat les mesures cautelars. 

Els arguments dels empresaris per interposar aquesta demanda es basen en el fet que consideren que durant el procés electoral s'havien produït "irregularitats invalidants" i també s'al·lega la "vulneració de drets fonamentals", per la qual cosa demanaven aturar la constitució de la nova Cambra. 

Tot i la desestimació d'aquestes cautelars, el procés judicial segueix vigent però enfila un camí "de poc recorregut", asseguren les fonts. 

La lluita interminable

Des de la victòria sense precedents de la candidatura independentista Eines de País a la Cambra, l'objectiu d'un grup d'empresaris de la llista encapçalada per Tusquets ha estat, primer, el de deixar sense efecte la constitució del nou ple, o bé de reintroduir els vots que la Junta Electoral va decidir retirar perquè eren "sospitosos". Una lluita aferrissada per mirar d'aturar una majoria independentista a la joia de la corona de l'empresariat català i barceloní, però que de moment no serà possible. 

Sense anar més lluny, el mateix 17 de juny, pocs minuts abans que comencés el ple constituent, el banquer Carles Tusquets es va presentar a la Casa de la Llotja de Mar amb un notari per mirar d'aturar la celebració del ple, però no ho va aconseguir. El secretari general de la institució, Xavier Coronas, va decidir tirar endavant i Joan Canadell i el seu equip van ser proclamats amb els càrrecs corresponents. 

Des d'aleshores, les ofensives de l'oposició de Canadell des de Barcelona han arribat també fins a Madrid, on fins i tot la Cámara de Comercio de España, sota el lideratge de José Luis Bonet, o els tocs d'atenció per carta del Ministeri d'Indústria procura fer caure Canadell.