El president de la Cambra de Comerç, Joan Canadell, ha calculat que "el 40% de tots els impostos que paguem no reverteixen a Catalunya". En un fil de Twitter, Canadell ha explicat com es calcula el dèficit fiscal que afecta Catalunya. "Hi ha gent que no s'ho creu i, per tant, us explico com calcular-ho", ha dit. Amb aquest exercici, ha volgut mostrar "a grans xifres, el que suposa no tenir un Estat propi" i no poder tenir uns impostos propis.
El president de la Cambra de Barcelona i del Consell General de Cambres de Catalunya ha admès, però, que el càlcul és una mica més complicat que com ell el presenta. "Però amb el que us exposo tenim una aproximació ràpida i fàcil d'entendre que podeu explicar a qui no s'ho cregui", ha justificat Canadell.
Com es calcula el dèficit fiscal, segons Canadell
Primer de tot, Canadell proposa consultar el web de l'Agència Tributària per conèixer els impostos que paguem els catalans. "L'any 2018 (el darrer que tenim totes les dades) els catalans vam pagar 43.039 milions", ha informat Canadell. Segons els seus càlculs, això suposa el 95% del total d'impostos, ja que el 5% restant són els cedits a la Generalitat.
A part dels impostos, l'Estat s'endeuta i això implica que "disposa de més diners". Tenint en compte l'endeutament de l'Estat el 2018 (un 2,54%), a Catalunya li pertocaria tenir "un 2,1% del PIB de més", ha calculat Canadell. "Per tant, Catalunya hauria d'haver disposat de 47.841 milions el 2018", ha argumentat el president de la Cambra.
Tot i això, el pressupost real executat al 2018 va ser de 31.588 milions, afegint-hi les inversions de l'Estat a Catalunya. "El 2018 vam tenir un "dèficit fiscal" de 16.253 milions d'euros", un 38% dels impostos pagats, conclou Canadell. "Ara imagineu per un moment què representaria tenir els 16.253 milions per a nosaltres?", qüestiona.
Per fer una aproximació al que això suposaria, Canadell mostra diferents partides de la Generalitat: "Totes les partides d'Educació, Salut i Treball sumen 16.000 milions". Per això, calcula que amb els diners del "dèficit fiscal" es podria "doblar tota la despesa social" o "reduir el 38% dels impostos i viure igual".
"Amb els impostos que paguem els catalans podríem ser dels més avançats"
Al final del fil de Twitter, Canadell reitera la dificultat de calcular el dèficit fiscal. "El càlcul del dèficit fiscal és molt més complex, per exemple cal veure el saldo entre pensions i cotitzacions socials, però aquest exercici serveix per veure a grans xifres el que suposa no tenir un Estat propi per gaudir dels nostres propis impostos", manifesta el president de la Cambra de Barcelona. Canadell reivindica que, si aquesta situació no s'hagués estat patint durant "més de 30 anys", la situació a Catalunya seria molt diferent. "Us imagineu quin país tindríem ara? Amb els impostos que paguem els catalans podríem ser dels més avançats com Holanda, Finlàndia o Dinamarca", conclou Canadell.