El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha estat contundent amb les seves crítiques a l'Estat espanyol, tot i els avisos que li va enviar el ministeri d'Indústria després de les seves declaracions postsentència. "És evident que continuar dins del model espanyol condemna Catalunya a la pobresa", ha asseverat el president cameral.
Ho ha dit durant el discurs de presentació de l'estratègia cameral pel període 2030-2040, en què Canadell ha defensat la viabilitat d'un Estat propi i ha criticat, una vegada més, l'actitud del president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de "negar-se a negociar" amb la Generalitat.
"Des de les cambres no podem acceptar que qui vol presidir l'Estat espanyol no estigui disposat a negociar amb el representats legítims de Catalunya", ha assegurat. En aquest sentit, Canadell ha afirmat que la "negativa" de Sánchez ha generat "més inestabilitat política i ha condicionat el creixement econòmic de Catalunya".
En aquest sentit, Canadell ha remarcat que la pressió fiscal i la manca de transferències i inversions de l'Estat a Catalunya llasten la seva economia i el desenvolupament dels projectes dels empresaris, a més del dèficit fiscal "proper al 8% durant més de 30 anys". El president cameral ha criticat el tracte que l'estat espanyol té amb Catalunya, i ha asseverat que "la generació de riquesa a Catalunya permetria un salari mínim interanual superior als 1400 euros mensuals, però el dèficit i la carrega fiscal que tenim no ens ho permeten".
Durant la seva intervenció, Canadell ha demanat la llibertat dels líders independentistes empresonats i la tornada dels que es troben a l'estranger, cosa que ha provocat els aplaudiments del públic -centenars d'empresaris que omplien la Sala de les Contractacions de la Casa de Llotja-, que s'ha aixecat per cridar 'Llibertat presos polítics'.
Recuperar "la unitat dels partits"
Canadell ha posat èmfasi en la necessitat de recuperar la unitat dels partits independentistes, que assegura, "s'ha anat debilitant" des del referèndum l'1 d'octubre de 2017, i ha aprofitat per demanar-los públicament que impulsin una nova estratègia política comuna. Entre els assistents a l'acte, l'escoltaven des de primera fila el president de la Generalitat, Quim Torra; la consellera d'Empresa, Àngels Chacón; el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró i l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, entre d'altres. A més, també ha reclamat un referèndum pactat amb les institucions europees, "és el millor per a tots".
Finalment, el president de la Cambra de Barcelona també ha volgut recordar el referèndum de l'1 d'octubre com "una gesta important", però apel·lant a l'autocrítica, ha lamentat que "no vam saber explicar a una part important de la societat el perquè volem que Catalunya esdevingui un estat independent". En aquest sentit, ha asseverat que "els partits unionistes han posat por a una part de la societat dient que la independència serà un desastre, però els ho hem de saber explicar. Hem de pensar quin model de benestar ens podrà aportar una república catalana".