El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, creu que "no tindria cap sentit anar a eleccions" en els propers mesos a Catalunya. "Seria una irresponsabilitat que en aquests moments es paralitzés la gestió política perquè entréssim en un període electoral", segons ha expressat en una roda de premsa aquest dijous per presentar un nou Baròmetre Econòmic enfocat en l'afectació del coronavirus.
Canadell ha realitzat aquestes declaracions coincidint amb l'inici de la vista judicial sobre el recurs per delicte de desobediència al Tribunal Suprem que pot inhabilitar el president de la Generalitat, Quim Torra. "Per nosaltres seria surrealista que per mantenir una pancarta a favor de la llibertat dels presos s'inhabilités un president elegit pel conjunt de la població catalana", ha afegit.
Canadell també ha anunciat un "gir estratègic" de l'entitat durant els propers mesos per "centrar-se" a ajudar les empreses i autònoms a afrontar la situació actual. "Reenfoquem el nostre projecte com a cambra per centrar-nos de forma principal a ajudar les empreses en els pròxims mesos, perquè pensem que seran molt durs", ha dit, alhora que ha demanat als governs de la Generalitat i l'Estat que facin el mateix.
Sobre la recuperació econòmica catalana, Canadell ha instat les empreses catalanes a orientar la seva activitat cap als països occidentals, ja que "l'estat espanyol tardarà molts trimestres a veure recuperar la seva indústria". "Desafortunadament, Espanya és el país d'Europa que més ha patit la crisi i el que té més morts per habitants. Per això l'economia està caient més que a la resta d'Europa", ha assenyalat Canadell.
Es frena la bona tendència de recuperació econòmica
Segons el Baròmetre de la Cambra, es pot veure que l'economia catalana es recupera progressivament de l'aturada que va patir pel confinament, però "a l'agost s'ha frenat la bona tendència que portava per la important baixada del turisme". D'altra banda, la construcció, la indústria i les exportacions es recuperen a bon ritme.
Dos dels indicadors que defineixen en quin punt es troba Catalunya després de l'afectació de la Covid són el nombre de persones amb feina i les empreses que segueixen en actiu. En aquest sentit, el nombre real de treballadors remunerats —descomptant els treballadors en ERTO— se situa en un 10% (o unes 300.000 persones) per sota dels nivells habituals. Això es deu al fort impacte de la situació sanitària sobre l'ocupació del sector turístic.
Per altra banda, el nombre d'empreses actives era de 239.000 a l'agost (segons les últimes dades), 18.668 empreses menys que abans de l'esclat de la pandèmia.