El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha instat a generar una "veritable revolució tecnològica catalana" basada en l'emprenedoria i la tecnologia. "Catalunya ha d'apostar per l'economia del coneixement potenciant un ecosistema de startupssòlid que doni sortida a tota la potencialitat creativa i emprenedora del país", ha assegurat en el Bizbarcelona.
Canadell vol que Catalunya es converteixi en una "fàbrica d'idees" i generi 400 empreses emergents cada any, el doble de les actuals. Així ha destacat que la transformació econòmica i la sobirania política "van de la mà" i s'ha referit a l'aeroport de Barcelona, on la "manca de sobirania aeroportuària" ha fet "molt difícil" ampliar destinacions.
Empenta i moments difícils
En el marc del saló Bizbarcelona, que ha suposat el retorn a l'activitat de Fira de Barcelona després de pràcticament sis mesos, Canadell ha destacat "l'empenta" dels catalans per tirar endavant i adaptar-se als moments "difícils". El president de la Cambra de Comerç ha assegurat que la Covid-19 és una "crisi inesperada" però que se situa "a les portes" de forjar un nou model econòmic.
El president de l'ens cameral s'ha referit a la innovació i la tecnologia com dues de les potes claus per a aquest nou model. "Hem de convertir Catalunya en una fàbrica d'idees, tant per fabricar-les com per transformar aquelles que vinguin de fora", ha afirmat. Així mateix, Canadell ha apostat per desenvolupar "eines d'innovació" per crear i potenciar noves indústries basades en el coneixement, com l'energia, la biotecnologia, les TIC, la Intel·ligència Artificial, el Big Data o les tecnologies audiovisuals, entre d'altres.
Potencialitat de Catalunya
Canadell també s'ha referit a la importància de les startups a l'hora de donar sortida a la potencialitat creativa i emprenedora de Catalunya. "Que empreses com E-dreams, Wallapop, Atrapalo, LetsBonus, Glovo, Wikiloc o Fractus, entre molts altres centenars, siguin empreses creades a Catalunya és una demostració del que som capaços de fer entre tots plegats. Ara, no només hem de fer que això segueixi passant, sinó que ens hem d’emplaçar entre tots a generar una veritable revolució tecnològica catalana basada en l’emprenedoria del coneixement i la tecnologia", ha afirmat.
Catalunya té prop de 1.500 startups i en genera al voltant de 200 a l'any. Canadell s'ha emmirallat en Israel, amb 3.000 empreses emergents actives i 600 noves a l'any, i ha proposat assolir la creació de 400 'startups' cada any. "És un repte ambiciós però possible", ha afirmat.
De fet, el president de la Cambra s'ha referit a aquest sector com un element necessari per a orientar Catalunya cap a una economia de "qualitat i alt valor afegit". "Podran les societats com l'espanyola pagar els sous dels funcionaris quan representen el 30% de la totalitat dels assalariats en algunes comunitats, si no hi ha emprenedors suficients que creïn empreses, que generin valor afegit per pagar els serveis que executen els funcionaris? En tinc seriosos dubtes", ha mantingut.
Cambra x Autònoms
En el marc del Bizbarcelona, la Cambra de Comerç també ha presentat Cambra X Autònoms, un pla específic per a autònoms amb mesures d'acompanyament destinades a pal·liar els efectes de l'aturada de l'activitat durant el confinament.
El nou pla tindrà un vessant institucional, amb l'objectiu de proposar mesures específiques per als reptes i problemàtiques dels autònoms, i un vessant operatiu, que treballarà per donar visibilitat al sector i adaptar i activar serveis i projectes d'acompanyament per a autònoms. S'ha reforçat l'àrea d'autònoms de la Cambra de Comerç amb la incorporació de nous serveis orientats als efectes de la crisi sanitària. Entre aquests, destaquen l'accés a línies de finançament i deu hores d'assessorament gratuït amb tècnics d'Asencat, entitat col·laboradora de la Cambra.