Arrel de la sentència del Suprem pel judici de l'1-O, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha comparegut davant els mitjans per donar una resposta des de l'entitat. "Considerem que és un dia trist i volem lamentar que les sentències no siguin absolutòries", ha criticat Canadell. A més, "posem de manifest que denunciem la judicialització de la política a la que s'ha arribat i considerem que no s'hi hauria d'haver arribat mai".
En aquest sentit, Canadell s'ha mostrat contundent assegurant que "des de la Cambra reclamem l'absolució dels presos i exiliats" de manera immediata, i a més, com a novetat, el president cameral ha explicat que en les properes setmanes la Cambra posarà en marxa una tercera consulta que demani per quina resposta s'ha de tenir a aquesta sentència, "i utilitzarem el resultat per veure quina reacció ha de tenir l'empresariat català davant de la situació".
Aquesta consulta, però, encara no està definida, no té data ni tampoc compta amb les opcions de resposta. "Ens hem d'esperar una mica per saber com encarar-ho".
Alhora, Canadell ha apuntat a les dissidències territorials en clau econòmica, dient que "la societat catalana des de fa anys ha denunciat el tracte injust que es resumeix en un dèficit fiscal del 8% anual, que en acumulat suma més de 400.000 milions d'euros, una xifra escandalosa que requereix una resposta i per això es va fer el referèndum". Així, "avui no tenim un problema econòmic sinó un problema de repressió als nostres representants polítics".
Resposta a la sentència
"Aquestes sentències necessiten una resposta social", ha asseverat Canadell, "i nosaltres respectem la decisió que prengui la societat, entenem que afectarà l'economia, però aquest dèficit fiscal que tenim ara té un impacte molt més negatiu que no pas una aturada de país", ha assegurat.
En aquest sentit, el president cameral ha sentenciat que "no fer res no és una solució", però que abans d'actuar com a Cambra "hem de veure quina resposta hi ha per part del govern en funcions d'Espanya i el de Catalunya".
Sobre si es dona suport a l'aturada de país o no, Canadell ha afirmat que "la Cambra de Barcelona dona suport a les accions que la societat civil emprengui, però el Consell de Cambres no recolza l'aturada de país", tot i ser Canadell el president d'ambdues entitats. "Són dos posicionaments diferents i hem de fer els matisos".
Resultats de la primera consulta
La Cambra va posar en marxa el sistema de consultes a l'empresariat fa un parell de setmanes, i va estrenar-lo preguntant sobre les conseqüències que creu l'empresariat que tindria sobre el seu negoci una Catalunya independent dins de la Unió Europea. Aquesta consulta, que encara està oberta i s'hi pot participar, ha obtingut 1670 vots, dels quals el 76% ha considerat que tindria conseqüències positives i 15% que no hi hauria conseqüències. "Per tant, el 91% dels empresaris que han votat considera que seria bo o que no hi hauria conseqüències".
A més, Canadell ha recordat que es tracta de la mateixa pregunta que la Cambra va fer a l'empresariat el 2012, "i si es compara amb els resultats d'aleshores, el 62% van ser respostes positives, i cal tenir en compte que el nombre de vots ara ha estat el doble que en aquell moment".