La guerra al líder independentista de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, va començar des de Barcelona, amb els recursos de l'establishment que, liderat pel banquer Carles Tusquets, va intentar fins el darrer moment evitar que l'empresari de Petrolis Independents fos investit com a president cameral. Ara, lluny de guanyar la batalla, amb els recursos judicials en marxa però "amb poc recorregut", la guerra es reactiva des de Madrid. 

L'enuig generalitzat per la sentència del procés ha fet alçar la veu a diversos líders empresarials, -amb paraules moderades, com acostuma a passar en el món econòmic- que han demanat diàleg per activa i per passiva, criticant el fet que "es judicialitzi la política". Però les paraules de Canadell, més contundent, han posat nerviós el nucli dur de Madrid, que entre Cámara de España i Moncloa, reprenen la guerra a l'empresari en un intent de censurar-lo.

L'estratègia de Bonet

El president de la Cámara de España, Josep Lluís Bonet, no és un gran partidari de Canadell. En idees polítiques no encaixen, si bé Bonet és conegut per haver dit frases com ara que la independència seria una catàstrofe per a Catalunya, Espanya i Europa". De fet, l'expresident de la Fira de Barcelona ja va intentar desautoritzar Canadell quan, pocs dies abans que sortís la sentència del procés, la Cambra de Barcelona va fer un manifest a favor de l'alliberament dels presos en què instava l'empresariat a una "veritable resposta de país", donava suport a la vaga general que es va celebrar el passat 18 d'octubre i condemnava la "judicialització de la política". Aquest manifest va ser portat al Ple de la Cambra barcelonina i aprovat per majoria. 

Bonet, en veure aquest manifest, va fer una declaració des de la Cambra d'Espanya en què considerava que el relat de la Cambra de Canadell "manca de principis constitucionals com la independència judicial i la unitat d'Espanya". Aquesta declaració contra Canadell i el seu equip es va fer pública tot i que, segons fonts d'ElNacional.cat, "la declaració no va arribar a passar mai pel ple ni pel comitè executiu", cosa evident, si bé Joan Canadell és el vicepresident segon de la Cambra d'Espanya -càrrec que ve lligat al fet de ser president a la de Barcelona-. Segons fonts d'aquest diari, "Bonet fa temps que busca la manera de treure en Canadell de la vicepresidència, i farà tot el que pugui per aconseguir-ho". 

El següent moviment de Bonet va ser just després de la publicació de la sentència. El president de la Cambra espanyola va enviar una carta al president en funcions, Pedro Sánchez, en què li mostrava el seu suport, emfatitzava la "il·legalitat" del procés independentista i asseverava el seu "respecte per la sentència dictada pel Suprem". Ho feia en nom de tota la Cámara de España. 

Fuga de seus dins la Cambra

L'estratègia de l'octubre del 2017 d'emporuguir l'economia catalana amb relats catastrofistes i alimentant el fenomen "fuga de seus" empresarials s'ha portat ara a la Cambra de Comerç amb una jugada des de la Cambra de Comerç Internacional (CCI). Aquesta compta amb comitès nacionals instaurats en més de 90 països, i el comitè espanyol està ubicat actualment a la Cambra de Barcelona. El president del CCI, Sebastián Escarrer, va deixar anar en unes declaracions a l'agència EFE que el comitè espanyol "es traslladarà a Madrid", amb l'objectiu de "crear un centre neuràlgic que uneixi els interessos iberoamericans i europeus", Ho va fer just després del primer xoc entre Canadell i Bonet. 

Fonts d'aquest mitjà asseguren que "no hi ha una intenció real de moure el CCI de Barcelona", i que "l'únic que s'ha fet és ampliar oficines a la Cambra de Madrid, on s'hi ha posat una taula amb una persona". Escarrer és el president del CCI des del maig del 2019 i va rellevar Miquel Valls, el també fins aleshores president de la Cambra de Barcelona, i segons les mateixes fonts, "Escarrer rep moltes pressions" i aquestes declaracions "esbiaixades", asseguren, "dient que el CCI canvia la seu, és purament estratègic".  

El toc d'atenció de Sánchez

Tot i les pressions per part de la Cámara de España i les declaracions d'Escarrer, Canadell no ha abaixat el cap. Fa pocs dies, el president de la Cambra barcelonina va criticar durament al president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, a qui va culpar dels aldarulls ocasionats en les protestes contra la sentència per la seva negativa de dialogar amb el president de la Generalitat, Quim Torra. 

Canadell va rebre dijous una carta del Ministeri d'Indústria on se li recordava les funcions de la Cambra a mode de toc d'atenció. La carta asseverava que la Cambra "és una corporació de dret públic" que representa "empreses plurals en la seva configuració" i requereixen de "suport en els seus processos d'internacionalització, innovació i digitalització” i que, per tant, ha de garantir la "imparcialitat i la transparència". En aquest sentit, el govern espanyol critica a Canadell que faci valoracions polítiques i que qüestioni les decisions judicials. 

La institució encara no ha contestat la carta formalment, "però ho farem", asseguren, tot i que Canadell ja ha anat deixant pistes del que respondrà. En una entrevista al programa Tot es mou, va relativitzar el toc d'atenció dient que "segurament és un avís perquè abaixem el to, que no ho farem" perquè "per sobre de tot estem al servei de l'empresariat català".

De fet, aquesta és la primera vegada que el govern espanyol fica el nas en la Cambra de Comerç, independentment que hagi fet algun comentari polític. No es va cridar l'atenció quan Bonet va enviar la carta de suport a Sánchez en favor de la sentència, cosa que Canadell va criticar a través de les xarxes socials, dient que el "és curiós" que el ministeri "m’acusi d’imparcialitat perquè acuso a Sánchez de no voler dialogar, i en canvi no ho faci amb el president Bonet quan tanca files amb el govern".