"Els partits catalans no haurien de donar suport al govern espanyol si no hi ha una solució política definitiva per a la situació catalana. Ja no a les conseqüències, que són els presos, sinó a la causa que és el maltractament a Catalunya: manca d'infraestructures, falta de competències i finançament". Així ho ha dit el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, en un esmorzar al Fòrum Nova Economia, en el marc de les negociacions entre ERC i el PSOE per desbloquejar la investidura de cara a la següent legislatura espanyola.
En aquest sentit, Canadell ha denunciat "la manca de competències per poder desenvolupar el potencial econòmic" del territori. En concret, Canadell ha reclamat "recuperar la situació injusta de les inversions no fetes a Catalunya", que ha xifrat en un mínim de 15.000 milions d'euros. D'altra banda, el president cameral ha assegurat que els partits independentistes haurien de donar suport a la investidura de Pedro Sánchez sempre que l'Estat "solucioni el problema català". Així ho ha dit davant de diversos empresaris i personalitats polítiques, en una sala plena a vessar de l'Hotel Palace, entre els quals hi havia el comitè executiu i part del ple de la Cambra, inclòs el banquer Carles Tusquets, de l'oposició de Canadell.
Per solucionar el dèficit en inversions, els 5 anys vinents l'Estat hauria d'invertir únicament a Catalunya
Segons Canadell, "la resposta a Pedro Sánchez hauria de ser un 'sí', però perquè Sánchez hauria d'acceptar les condicions" per solucionar tots els problemes de Catalunya. "Sabem que no és fàcil assolir un acord amb Unidas Podemos i PSOE, però és més difícil entendre com portem tants anys amb un dèficit tan gran". Així, ha posat èmfasi en el fet que "cal solucionar la discriminació exagerada en les infraestructures catalanes i el dèficit fiscal". "Ens juguem poder ser un país potent i al capdavant d’Europa", ha sentenciat.
Pel que fa al dèficit en inversió en infraestructures, Canadell ha dit que per solucionar-lo caldria que "en els 3 o 5 anys vinents només s'invertís a Catalunya per solucionar el greuge que hi ha fins ara". "Oi que nosaltres som espanyols encara? Doncs hauríem d’estar com a mínim al nivell d’Espanya en inversions, i estem molt lluny d’aquest nivell".
Greuges amb Madrid
Com ja ha dit diverses vegades, Canadell ha reiterat que "governi el partit que governi, el model econòmic espanyol no és favorable per a Catalunya". En aquest sentit, el president de la Cambra ha volgut fer una comparació entre les xifres de Madrid i les de Catalunya per evidenciar els greuges en inversió i el fet que Madrid viu de "l'efecte capitalitat" i del "centralisme que sempre ha potenciat l'Estat".
"El pes de la indústria a Catalunya és superior al 20% del PIB, i poques regions europees poden mostrar aquest alt percentatge. A més, Catalunya representa el 23% de la indústria a l’Estat, mentre que Madrid només suposa l'11%", ha recordat Canadell. En exportacions, "Catalunya també representa el 25% del total de l’Estat, el 33% si parlem d’alta tecnologia, i Madrid poc més del 10%, i en turisme Catalunya representa el 23% i Madrid el 8%", ha asseverat.
Madrid ha crescut gràcies a tenir l'Estat a favor i Catalunya, no
Quina és, doncs, la diferència entre Catalunya i Madrid tenint en compte que el PIB és gairebé igual? Principalment "els serveis i la construcció, els dos sectors, per cert, molt dependents dels pressupostos estatals". D'aquesta manera, Canadell ha explicat que "Madrid ha crescut les darreres dècades gràcies a aquests dos sectors, centrat principalment en les grans empreses, juntament amb un Estat que ha invertit extraordinàriament i ha regulat a favor de fer créixer la seva economia en detriment de la resta de l’Estat".
Per tant, ha asseverat, "podem dir que l’estat espanyol ha treballat a favor del desenvolupament del gran Madrid i no de Catalunya, de manera que Madrid ha tingut un Estat a favor i Catalunya, no. Madrid s’ha centrat en serveis i construcció i Catalunya en indústria, exportacions, turisme i tecnologia, però sense suport estatal i amb una Generalitat sense recursos que per molt que vulgui no arriba a allò que necessitem".
Pel que fa a la fiscalitat, Canadell ha criticat: "La que tenim afavoreix les grans empreses, i es permet el dúmping fiscal entre comunitats, on altre cop Madrid pot reduir l’IRPF, successions i patrimoni perquè està sobrefinançada".
Sense model per a Catalunya
El president de la Cambra ha recordat que hem tingut quatre eleccions en quatre anys, i "no descartem a hores d'ara unes cinquenes, i els partits polítics d’àmbit espanyol no ens han explicat quin model tenen per a Catalunya". De fet, ha dit, "per a la major part de l’Estat tampoc no han explicat cap model que asseguri el futur de l’ocupació, de les pensions, de la convergència amb Europa en els principals indicadors de desenvolupament. Només es parla de Catalunya en clau de reprimir el procés i no de com fomentar l’economia competitiva, o de com assolir un poder adquisitiu raonable en una de les regions avançades econòmicament d’Europa".
Només es parla de Catalunya en clau de reprimir el procés
"Com pot l’empresariat català estar satisfet de pertànyer a un Estat, l’espanyol, que no sintonitza amb les nostres necessitats?", s'ha preguntat amb vehemència. Així, ha recordat: "Fa uns anys el president Montilla parlava de desafecció, avui crec no equivocar-me si dic que la major part de l’empresariat ha desconnectat de l’Estat".
Amb contundència –i certa incomoditat d'alguns membres assistents–, Canadell ha asseverat: "Estem esperant el nou fet irreversible de la separació d'Espanya, igual com els nostres pares i avis esperaven la mort del dictador. És qüestió de temps...".
Estem esperant el fet irreversible de la independència, com els nostres pares esperaven la mort de Franco
El president de la Cambra ha recordat, també, els resultats de la primera consulta que la Cambra ha fet a l'empresariat, en què es preguntava quines conseqüències creia que tindria per al seu negoci una Catalunya independent dins de la Unió Europea. Els resultats van ser que el 75% dels empresaris i autònoms consideren que tindria conseqüències positives per la seva empresa, el 20% que seran incertes o insignificants i només un 5% preveuen conseqüències negatives.
Per acabar, Canadell ha asseverat que "pensar que una Catalunya independent automàticament estaria fora de la UE no té sentit, ens ho han ficat al cap, però és una cosa que no interessa a ningú". Així, "jo crec que el dia que això passi hi haurà un acord i ens quedarem dins la UE, perquè ningú té interès real que marxem d’Europa. Ens hem ficat al cap que ens quedaríem fora, però per què? Perquè Espanya ho demanaria per castigar-nos? La política no va de càstigs", ha sentenciat.