El sector de les fires va ser un dels primers afectats per la crisi del coronavirus a escala global. "De les 462 fires previstes el 2020, entre abril i juny se'n van suspendre 117, amb un impacte de 550 milions d'euros a Catalunya," segons ha explicat aquest divendres la presidenta de la FEFIC, Coralí Cunyat. L'afectació va ser important, en part, perquè el segon trimestre concentra generalment el 40% de les fires de tot l'any, mentre que un altre 40% tenen lloc en els últims tres mesos de l'any.
Les xifres registrades recentment contrasten amb les assolides en els últims anys. Des de 2008, el nombre de fires s'ha incrementat un 12%, mentre que els esdeveniments internacionals han augmentat un 17%. "Portàvem un ritme molt bo de creixement", afirma Cunyat a l'Acn. Ara, els reptes dels organitzadors d'aquests esdeveniments es veuen truncats pels indicadors de salut pel coronavirus. Mentre que els encarregats d'organitzar aquests esdeveniments tracten que les empreses expositores participin, les companyies es comencen a qüestionar aspectes com "quantes persones acudiran, si els ajudarà aquest format per promocionar-se o quin perfil de visitants hi aniran".
D'altra banda, l'ajornament de les grans fires —com l'Integrated Systems Europe (ISE) i el Mobile World Congress (MWC)— contrasta amb la "reactivació" dels esdeveniments locals i de menor format. "La primera part de l'anys'orienta a esdeveniments d'índole més local i tots els esdeveniments de caràcter internacional —que requereixen un alt nivell de mobilitat— s'han desplaçat a la primavera", assegura el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga.
Esdeveniments 'contactless'
El Bizbarcelona ha suposat el retorn de l'activitat a Fira de Barcelona després dels mesos d'aturada per la pandèmia, mentre que pròximament està previst que se celebri la fira de construcció Rebuild. Per a aquesta, s'han disposat tots els espais i els procediments d'acord amb les principals normatives. El congrés tindrà lloc entre el 29 de setembre i l'1 d'octubre i pretén oferir al visitant una experiència contactless.
Així, a més de l'obligatorietat de portar màscara, respectar la distància de seguretat i garantir la higiene, l'esdeveniment es podrà planificar a través de l'aplicació mòbil amb l'objectiu d'evitar contactes directes. Així mateix, es prendrà la temperatura als assistents i es disposarà d'un servei mèdic per aïllar qualsevol persona amb símptomes. "Tots els països estan tornant a la normalitat en aquest aspecte, que és celebrar esdeveniments en espais més segurs, més higiènics i més amplis," explica el conseller delegat de NEBEXT —empresa encarregada de l'organització del Rebuild-, Albert Planas.