L'economista Santiago Niño Becerra ha pronosticat sis canvis que es produiran a l'economia arran de la pandèmia de la Covid-19. L'autor de Capitalismo 1679-2065 ho ha explicat aquest divendres en una entrevista al Versió Rac1.
Concentració del capital
El primer canvi al qual ha apuntat Becerra ha estat la concentració de capital. Becerra explica en el llibre que "les grans corporacions cada cop seran més potents i tendiran cap a la construcció d’oligopolis". Així doncs, la competència, tal com l’hem entès fins ara, quedarà superada, segons ha dit. El professor pronostica que "moltes petites i mitjanes empreses desapareixeran o es convertiran en satèl·lits de les corporacions".
"La pandèmia està suposant una acceleració de la concentració de capital. Per fer front a l’impacte de la pandèmia es necessita un coixí brutal de capital. I qui disposa d’aquest coixí? Les empreses gegants. Foment ha fet una estimació que fins al 40 % del petit comerç pot desaparèixer. Hi ha teòrics del sistema que diuen que això és positiu, perquè el petit comerç té una productivitat baixa", ha afegit sobre aquest aspecte.
Pèrdua de "pes" dels estats
El segon canvi serà la pèrdua de "pes" dels estats. Niño Becerra ha comentat que "les corporacions es troben en una posició en què poden substituir el paper dels estats perquè són globals, són gegantines i tenen recursos". "El sistema ens porta cap a la importància dels clústers, que tenen expectatives. Fins fa 20 anys, la idea era que tots junts (tot un país o un continent) ens en podíem sortir. Ara ja no", ha aclarit.
Insiders i outsiders
Segons l'economista, el domini de les noves tecnologies dividirà la societat en dos grups. "Hi haurà les persones que siguin veritablement imprescindibles, els insiders, i a l'altre costat, els outsiders, totes aquelles persones necessàries per a qüestions marginals", ha explicat afegint que, encara que soni apocalíptic, "és part de l’evolució i és inevitable".
Augment del teletreball
El quart canvi per Niño Becerra serà l'augment del teletreball. "De mitjana, una empresa pot estalviar-se un 65% dels costos per cada lloc de treball que teletreballi. A més es redueix la mobilitat i l’ambient millora", ha assegurat.
Pèrdua de llibertats
El professor també ha recordat que amb la pandèmia "estem experimentant un augment del control telemàtic de la població". "Amb la pandèmia s’estan instal·lant moltes aplicacions. Tothom ho accepta perquè és necessari. Amb la idea de la seguretat, hi haurà una pèrdua de llibertats", ha dit.
Mort de la jornada laboral
Finalment, ha vaticinat la "mort" de la jornada laboral: "El treball es farà per necessitat, quan es necessiti, de la forma que es necessiti. L’horari laboral anirà a menys".