Quines són les capitals amb l'IBI més car? Un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha revelat les grans diferències entre els municipis de l'Estat, posant el focus sobre les capitals de província. De fet, el document mostra com les ciutats catalanes són les localitats on l'impost sobre béns immobles és més car.

D'aquesta manera, l'import de l'IBI per un habitatge amb una base liquidable de 80.000 euros supera els 745 euros anuals a Lleida, Tarragona i Girona, els municipis on es paga més per aquest impost a tot l'estat espanyol. Per contra, Sant Sebastià (País Basc) és la ciutat on menys IBI es paga: tan sols 147 euros.

Gràfic difós per l'OCU amb el valor de l'IBI per aquells habitatges amb una base liquidable de 80.000 euros / OCU

Per la seva banda, Barcelona se situa dins del top 20: a la capital catalana es paguen 528 euros anuals per un habitatge amb una base liquidable de 80.000 euros. Tot per darrere d'altres grans ciutats com València (578 euros) i Sevilla (541 euros).

Les tres capitals de província del País Basc són les ciutats amb l'impost sobre béns immobles més barat. D'aquesta manera, a l'esmentada Sant Sebastià només cal pagar 147 euros per un habitatge de valor cadastral de 80.000 euros, a Bilbao tan sols 153 euros i a Vitòria uns 258 euros. Per més inri, Pamplona va just darrere d'aquests tres municipis amb 314 euros.

Madrid, la dotzena més barata

A Madrid caldrà pagar 365 euros per un habitatge amb una base liquidable de 80.000 euros i és la dotzena ciutat més barata. En uns paràmetres similars es troba Palma, on s'han de pagar 370 euros.

L'informe de l'OCU també mostra que les bonificacions també són molt diferents segons el municipi. D'aquesta manera, Barcelona admet set anys més de bonificació per habitatge de protecció oficial, quan la llei contempla tres anys de reducció del 50% de l'IBI.

Bonificacions i exempcions

Per una banda, ni a Bilbao ni a Pamplona existeix la bonificació per família nombrosa, que pot traduir-se en una reducció de fins al 90% del rebut a la majoria de les ciutats. Per una altra, hi ha ciutats que no compten amb la bonificació per instal·lació d'energia solar (una reducció del 50% durant uns anys), com ara Albacete, Múrcia i Valladolid.

Finalment, a Sevilla hi ha un descompte del 5% per domiciliació bancària, quan a la meitat de les ciutats de l'Estat no es contempla cap mena de reducció per aquest motiu. Davant d'aquestes diferències, l'OCU considera que són "excessives" i que fan créixer "les desigualtats fiscals". "En qualsevol cas, sol·licitem als ajuntaments l'exempció del pagament de l'IBI pels col·lectius vulnerables amb ingressos baixos", conclouen.

 

Imatge principal: Edifici en construcció a Lleida, on es paga l'IBI més car de l'Estat / ACN