El problema d'accés a l'habitatge ja afecta no tan sols a persones en risc d'exclusió social, sinó que creix entre treballadors que han de pagar un lloguer excessiu o viuen en un lloc inadequat. Són un 36% dels barcelonins els que tenen aquests problemes, segons alerta un estudi de Càritas presentat avui.
L'estudi, que porta per títol "La llar és la clau. Històries d'un dret reconegut, però vulnerat", també adverteix que el problema d'accés a l'habitatge no afecta només a la ciutat de Barcelona sinó que s'estén a la majoria de municipis. L'estudi s'ha estat elaborat en col·laboració amb la Fundació Foessa.
El director de Càritas de Barcelona, Salvador Busquets, ha destacat que "deixar en mans del lliure mercat el problema de l'habitatge no és factible" i ha demanat "la intervenció de l'administració pública" per superar la contradicció que suposa "tenir habitatges buits" mentre "la situació a Barcelona és insostenible".
Les xifres d'Espanya i Europa
L'informe també destaca que mentre que a Espanya el percentatge del sou que dediquen les famílies als sues habitatges és del 42%, la mitjana europea se situa en un 25% i a Barcelona es d'un 53,1%. També identifica que el 20% de les persones més vulnerables de la societat espanyola han tingut una pèrdua de la seva renda disponible en un 8,5% durant els anys de la crisi.
L'estudi és una part d'un informe complert que Càritas publicarà a mitjans de l'any que ve i compta amb els resultats de 29.953 entrevistes a persones en risc d'exclusió social de tota Espanya, amb la participació de 4.883 a Catalunya i un total de 1.694 persones a Barcelona.