El Cercle d'Economia ha obert el segon dia de la seva reunió anual amb un plat fort, el cap de l'oposició al Congrés i president del Partit Popular, Pablo Casado, que, amb un to amable i aparentment conciliador, ha proposat un nou pla de xoc per "reduir la paràlisi i l'enfrontament" a Catalunya, però per contra ha reiterat la seva negativa a concedir els indults als presos polítics perquè generaran "frustració".
Casado ha donat així el tret de sortida a una xerrada titulada Els reptes de l'economia espanyola, en una sessió presidida pel vicepresident del Cercle, Jordi Gual. Casado ha insistit, tal com ha defensat durant els últims mesos, en la seva negativa als indults recordant que els presos no han mostrat cap mena de "penediment", que el tribunal sentenciador, el Suprem, ja s'ha pronunciat en contra d'aquesta mesura i que la Fiscalia també s'hi ha mostrat en contra en diverses ocasions. En definitiva, Casado ha considerat que els indults generaran "frustració".
En aquest sentit, el líder del PP ha emfatitzat que el problema de Catalunya en l'àmbit polític és de "compliment de la llei" i no de manca o no de democràcia. Alhora, ha sentenciat que no vol que es parli de "justícia com a venjança" ni, entre d'altres, d'una sentència, la del Suprem contra els presos polítics, com un "càstig".
És per això que ell mateix ha proposat una "alternativa per al futur de Catalunya" per "ocupar-se dels problemes reals dels catalans". Per això ha demanat treballar en una mateixa direcció per fer prosperar Catalunya i que les empreses que van marxar el 2017, cosa que va promoure el govern del Mariano Rajoy, tornin "siguin on siguin". Alhora, Casado ha considerat que la convivència ha de venir del diàleg entre tots, ja que "és una qüestió d’anar a favor de tots els catalans".
Pla de xoc per 'salvar' Catalunya
Dins d'aquest pla de diàleg, Casado ha posat sobre la taula un gran "pla de xoc per reduir la paràlisi i l'enfrontament" a Catalunya. En definitiva, ha fet com tants d'altres, proposar un pla per salvar Catalunya. Aquest pla aniria encapçalat per diverses reformes, començant per un nou finançament autonòmic, fet que també reclama el Govern, recordant que va ser el PP l'últim partit que va establir l'últim pla que va comptar amb un gran consens parlamentari al Congrés l'any 2003, amb Aznar de president.
Acompanyant aquest nou finançament, també ha proposat una reforma fiscal exclusiva per a Catalunya per tal de fer-la més competitiva. Aquesta reforma, això si, provocaria l'eliminació de 15 impostos de la Generalitat. Alhora, a nivell estatal, també ha demanat l'eliminació dels impostos de patrimoni, successions i donacions. A més, Casado ha considerat que aquest pla ha de "reduir la càrrega per contractar pel que fa a les cotitzacions", i ha de permetre "reduir la burocràcia". També cal "eliminar barreres fiscals, administratives i burocràtiques" i incloure una "llei d'unitat de mercat", a més d'impulsar la "motxilla austríaca" i lluitar contra la desocupació juvenil. Ha afirmat també que cal "una formació de qualitat" que permeti la "lliure elecció del sistema educatiu on no hi tingui cabuda l'adoctrinament".
Pel que fa a les infraestructures, Casado ha mostrat clarament el seu posicionament a favor de l'ampliació de l'aeroport de Barcelona, reclamant un consens entre les administracions per tal de fer-la possible, ja que considera que no només dinamitzarà el turisme a Catalunya, sinó que també incentivarà la inversió estrangera a Catalunya. Aquí no s'acabarien aquestes noves inversions a Catalunya, la seguirien el corredor mediterrani i la finalització de les inversions en Rodalies que ja estan iniciades, com l'estació de la Sagrera, que va estar aturada durant els anys que el seu partit va estar governant Espanya.
En definitiva, Casado ha tornat a vendre una pluja de milions a Catalunya —que mai acaba d'arribar— amb un últim objectiu, que Barcelona sigui "el Silicon Valley del sud d'Europa", perquè així les empreses vulguin venir aquí, ja que hi haurà un marc legal i de seguretat jurídica que permetrà atreure més inversions i garantir la llei i la convivència a Catalunya.