Malgrat els cants d'elogi a la recuperació econòmica, l'atur juvenil segueix sent un problema d'estricte actualitat a Catalunya i Espanya. Kolau (empresa de màrqueting digital) ha donat un primer pas per posar-hi remei. O almenys intentar-ho. L'avala la seva experiència nord-americana dins el programa de socis estratègics de Google. L'objectiu YouthCanDoIt2020 no val únicament per ajudar als joves a sortir de l'atur sinó també per crear un moviment de joves programadors a Catalunya. "La programació és molt idiomàtica i no requereix una lògica matemàtica. Tothom pot programar de la mateixa manera que tothom pot aprendre anglès", assegura el CEO i fundador de Kolau, Danny Mola, a El Nacional.
La clau es troba precisament en trencar el mite de la programació. Ni està reservada als tècnics ni requereix de coneixements matemàtics i informàtics previs. Mola, de vocació polític i partidari de trencar mites des dels 14 anys quan va començar a desenvolupar pàgines web, ha fundat i programat fins a tres startups. Prèvia parada a l'atur. Des de 2001, viu a San Francisco. Lluny, molt lluny de les matemàtiques, defensa la programació com un idioma que necessita lògica sintàctica i gramàtica. No hi ha caixes negres. Tornem-hi, res de matemàtiques.
Del mite a l'acció (sense atur)
Del mite a l'acció, Kolau ha desenvolupat amb la col·laboració constant de l'Ajuntament de Balaguer (Lleida) un programa d'assistència obligatòria que va de març a juny i que compta amb 25 joves. Cap d'ells amb intencions prèvies de fer una carrera en programació informàtica. L'únic requisit per a participar-hi és tenir menys de 30 anys i estar a l'atur. Tot gratuït. La iniciativa també està funcionant a Elda (Alacant).
Mola ho té clar: "A la indústria de la programació i el desenvolupament web, no hi ha atur." Es calcula que a la Unió Europea (UE) es necessitaran al voltant de 900.000 feines tecnològiques d'ara al 2020. Sense atur, arriben les possibilitats laborals: programació a distància per a les empreses de Silicon Valley on ja hi han al voltant de 12.000 startups. Fins i tot, programadors de grans tecnològiques com Google, HP o Dell treballen des de casa encara que visquin a la mateixa ciutat on estan establertes les seves oficines corporatives. "Treballar des de casa es convertirà en una realitat en moltes indústries, i sense cap mena de dubte ja ho és en la indústria de la programació", afegeix.
Programació a distància
"Els joves ja no han de dependre de si al seu municipi ha sortit una vacant o no, ja que poden treballar per a qualsevol empresa de qualsevol part del món." I si amb això no n'hi ha prou, també hi ha la possibilitat de programar per a un mateix i crear una empresa tecnològica a Internet. De fet, el curs culmina amb la creació d'una aplicació web com a treball final. "Encara que ajudem als joves inscrits en el programa per trobar feina, creiem que la majoria no necessitarà aquesta ajuda ja que rebran ofertes tan bon punt acabin el curs", afegeix. (Auto)contractació programadora.
I, més enllà, de programació contra l'atur, Kolau també tira de galons per posicionar-se com a lobby en defensa de la programació com a assignatura obligatòria a secundària. Al cap i a la fi, programació made in Silicon Valley contra l'atur juvenil i si pot ser a l'escola, encara millor.