Catalunya es convertirà en el primer laboratori obert de 5G d'Europa i permetrà a investigadors i empreses experimentar amb aquesta tecnologia en un entorn real gràcies a un acord entre la Generalitat, Orange, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), segons ha explicat en roda de premsa aquest dimarts el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, Jordi Puigneró.
En ell podran provar-se les últimes tecnologies d'Internet de les coses (IoT) massiu i amb equips 5GNR per validar serveis en règim d'investigació i precomercial de 5G, en escenaris reals i amb l'objectiu de reduir el temps de desenvolupament dels projectes, i l'empresa de telecomunicacions permet accedir a la seva xarxa de transport i control de dades 5G -el 'core' -, a diferència d'altres laboratoris.
Malgrat que actualment només hi ha antenes a la ciutat de Barcelona, el projecte permet que les empreses instal·lin en altres punts de Catalunya, arribant així a entorns rurals--han dit que per exemple podria fer-se en el Montsant (Tarragona)-, i comptarà amb la xarxa de la fibra òptica de la Generalitat.
2,5 milions d'inversió
L'acord -del que també forma parteix la Fundació i2CAT, presidida pel conseller-, té una durada d'un any prorrogable i s'ha realitzat en el marc de l'aliança 5G Barcelona; explicarà amb una inversió de 2,5 milions d'euros de la companyia operadora, que obtindrà coneixement de les investigacions que portin les empreses, i tindrà també una inversió pública que no han concretat.
El laboratori permetrà concebre, testar i aprofundir en aplicacions basades a Internet de les coses massiu i amb la possibilitat de segmentar la xarxa per crear subxarxes, a fi de proporcionar una connectivitat més ajustada a necessitats concretes -'networking slicing'-, que seran pilots dins de les activitats de la iniciativa 5G Barcelona.
Preveuen que després d'estiu puguin ja iniciar-se proves, i Puigneró ha afirmat que el projecte convertirà a Catalunya en "epicentre mundial de la innovació digital", i suposarà pujar un esglaó en l'estratègia que té per implementar el 5G.
En la roda de premsa, celebrada al Rectorat de la UPC, el rector de la universitat, Francesc Torres, ha explicat que aquesta infraestructura de proves servirà per als seus estudiants i investigadors d'enginyeries, amb diverses proves pilot ja previstes, i ha posat de relleu que és la primera vegada que un operador cedeix de forma gratuïta i a nivell obert aquest tipus de tecnologia.
Analitzar el futur
El director d'Enginyeria de producte de Orange, Tomás Alonso, ha destacat que permetrà a empreses conèixer com aquesta xarxa pot transformar els seus negocis i avançar que aquesta tecnologia arribi a tota la societat, i ha reflexionat sobre que es desconeixen els seus nous usos igual que fa deu anys es desconeixien els actuals: "Tot el que ofereix el futur ho hem d'analitzar de forma conjunta. No sabem què va passar, només ho podem intuir".
El director de i2CAT, Josep Paradells, ha destacat que la iniciativa obre el coneixement a empreses i centres internacionals perquè vagin a Catalunya a provar solucions, i amb referència a com el rector va desitjar unes felices vacances a la comunitat de l'UPC, abillat com un mag, ha esperat que el conveni contribueixi a què "el 5G passi a ser una cosa coneguda i deixi de ser màgic".
El director de 5G de MWCapital, Eduard Martín, ha explicat que les empreses poden acudir a les institucions signants per sol·licitar accedir-hi, i ha destacat que podran analitzar-se casos d'ús, com una operació quirúrgica a distància que es va fer a Barcelona, i incloent entorns rurals, "per demostrar la potència del 5G no només en zones urbanes".
La companyia de telecomunicacions posa a disposició de 5G Barcelona espectre radioelèctric de la banda de 3,5 GHz de 5G, punts d'accés a la xarxa pilot 5G d'Orange, punts d'accés LTE-M i connexió a un 'core network' per validar casos d'ús, amb la qual cosa amplia l'oferta del seu Open Lab.
A més dels accessos amb cobertura LTE-M i 5G al Campus Nord de Barcelona i el Baix Llobregat a Castelldefels (Barcelona) de la UPC, l'acord inclou dos nous espais amb cobertura LTE-M, a la zona del Fòrum i el 22@ de la capital catalana.