La Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya ha prorrogat les Normes de Planejament Urbanístic de la ciutat de Tarragona pel termini de tres anys, quan el consistori havia sol·licitat any i mig, en constatar que serà necessari més temps per avançar amb la proposta, tramitació i aprovació definitiva del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de la ciutat.
El fet que el plenari de la comissió de Territorio considerés insuficient el termini demanat per l'Ajuntament no s'ha interpretat com un toc d'atenció pels ritmes de treball en el projecte del POUM per part de l'equip municipal.
El regidor d'Urbanisme, Nacho García, va afirmar que és un tema "complex" i la Generalitat els dona confiança i agilitat en permetre més temps de treball, sobretot si s'allarga el procés amb al·legacions i recursos, segons recull el diari 'Més'.
Segons fonts consultades, la realitat dista de l'optimisme amb què ha rebut l'equip de l'alcalde aquesta decisió, després de més de tres anys de treballs a la redacció d'un nou POUM per a Tarragona. En aquest temps no s'ha pogut realitzar una aprovació inicial que permetria donar el tret de sortida a conèixer els informes sectorials de la Generalitat, en especial els de medi ambient o de protecció civil.
L'avenç del POUM presentat als grups polítics i als mitjans l'abril passat pot suposar alguna sorpresa en algun dels sectors plantejats, pròxims a importants infraestructures i indústria química, així com a zones presumiblement inundables.
La paràlisi en la tramitació del POUM és un fet des que el consistori va presentar als partits una proposta que incloïa les grans línies del nou plantejament urbanístic per a la ciutat. Des d'aleshores no hi ha hagut més contactes o negociacions que permetin entreveure una pròxima aprovació inicial.
Fonts dels partits de l'arc municipal remarquen a més que serà clau conèixer el resultat de l'estudi de viabilitat econòmica que el consistori va encarregar una vegada presentat el primer esborrany, ja que la pretensió municipal d'un percentatge d'aproximadament el 60% d'habitatge de protecció pública als nous sectors de creixement, pot fer inviable econòmicament aquests sectors.
Altres fonts del sector econòmic de la ciutat consideren que l'ampliació de la pròrroga de les normes urbanístiques per part a Generalitat reflecteix la importància i la preocupació sobre el POUM, que requereix el màxim consens: "Seria un fracàs que només tirés endavant amb la meitat dels suports o amb plantejaments irrealitzables perquè és un projecte per vertebrar el futur de la ciutat i de tots els seus veïns a 30 anys vesteixi".
Recorden que és necessari que la normativa neixi contemplant les necessitats reals de la capital, ja sigui en mobilitat, equipaments i sobretot en matèria d'habitatge, cohesionant els barris, ampliant i diversificant l'oferta. La previsió actual de l'Ajuntament és que el POUM pugui negociar-se en els propers mesos per portar-lo a aprovació inicial a començaments del 2025.