Un cop superada la tercera onada de la pandèmia, el relaxament de les restriccions entre els mesos de març i abril i el bon ritme de vacunació contra la Covid-19 han situat Catalunya en el terreny de la recuperació. La fi de l’estat d’alarma el 9 de maig ha estat un punt d’inflexió que confirma aquesta tendència, i que es veu plasmada en la majoria d’indicadors.
Concretament, el Baròmetre de juny de la Cambra de Barcelona constata tres mesos consecutius de recuperació de l’ocupació a Catalunya. Concretament, l’economia va tancar el mes de maig amb prop de 2,7 milions d’assalariats “efectius” (afiliacions descomptades persones en ERTO) , moderant així la seva caiguda al -4,4% respecte al nivell prepandèmia. La dada destacada, però, ens la deixa la xifra de persones en ERTO, que des de març també ha continuat decreixent fins a assolir les poc més de 112.000 al maig, un nou mínim des de l’inici de la pandèmia.
Pel que fa a l’estoc d’empreses, des de febrer el nombre de comptes de cotització a Catalunya han anat creixent ininterrompudament fins a superar les 242.000 empreses al maig, una xifra que no obstant això encara es troba un -7,9% per sota si ho comparem amb el mateix mes del 2019. L’aixecament de l’estat d’alarma per part de l’Estat també s’ha fet notar en la recuperació de la mobilitat durant el maig, així com el consum en els sectors de l’oci i la restauració.
El Baròmetre també recull dades molt positives sobre indústria corresponents a l’abril i en relació amb el nivell prepandèmia, com un important repunt del 3,7% en la producció industrial i el creixement del 18% de les exportacions a l’estranger des del Port de Barcelona. Per contra, la matriculació de vehicles industrials a Catalunya, que trenca la tendència positiva dels últims dos mesos. Finalment, el turisme estranger viu una recuperació lenta, pendent de les restriccions i la vacunació. Així ho confirmen les reserves de vols de passatgers i d’hotels recollides pel Baròmetre de la Cambra.
Pel que fa a la mobilitat, el baròmetre apunta que la fi de l’estat d’alarma i la reducció de les restriccions han accelerat la recuperació de la mobilitat al maig, ara bé, el trànsit d’accessos viaris passa de caure un 18% a l’abril a un 8,1% al maig en comparació amb la situació prepandèmia. Igualment, la mobilitat de persones a botigues i llocs d’oci millora significativament i registra una reducció per sota del 20% la darrera setmana de maig.
Les úniques dades no tan positives que ofereix el baròmetre és el consum en oci i restauració segons TPV, es manté la bona tònica la darrera setmana de maig i la despesa en turisme també es recupera significativament des de la fi de l’estat d’alarma, però encara es manté per sota dels nivells prepandèmia. Ara bé, a l’abril encara cau el volum de negoci al comerç minorista (-5,6% respecte al mateix mes del 2019), provocada per un empitjorament de les vendes a tots els sectors.
L'altra dada negativa és la matriculació de vehicles industrials, que cau un 23,2% a l’abril en relació amb el mateix mes del 2019, i trenca la tendència cap a la recuperació observada els últims mesos, a això se li suma que el consum de ciment recupera el creixement al març respecte al mateix mes del 2019, amb una variació del 3,8% a Catalunya després d’un inici d’any en negatiu.