Catalunya ha assolit el rècord històric de 9.115 empreses estrangeres. Així ho ha anunciat aquest dijous el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha fet públiques les dades d'un estudi d'ACCIÓ. En aquest sentit, l'estudi detalla que la xifra és un 2,8% més alta que abans de la pandèmia — 2019, l'última vegada que es va actualitzar l'indicador. Aquestes 9.115 multinacionals representen el 18,5% de l'ocupació del país i provenen de 90 països diferents: França (13,6%), Alemanya (12,2%), Estats Units (13%) i Regne Unit (10,5%), principalment. Per nombre d'empreses, els sectors més rellevants són els de les TIC i digitalització de la indústria. També destaca el sector de la maquinària i els béns d'equipament, que representen el 17% del conjunt de filial d'empreses estrangeres.
Les dades s'han fet públiques durant l'acte Catalunya, oportunitats de futur, que s'ha celebrat aquest dijous al Palau de la Generalitat i ha comptat amb la participació d'uns 150 directius i directives de multinacionals establertes al país. Microsoft o American Axle & Manufacturing (AAM) són dues de les empreses que hi han participat i han explicat per què van decidir invertir a Catalunya. Recordem que fa una setmana que Cisco va escollir Barcelona per instal·lar el seu primer centre de microxips de la Unió Europea.
Projectes d'inversió estrangera a Catalunya
Aragonès ha posat en relleu que les dades són "una mostra clara que som un país obert al món, un país d’oportunitats, de prosperitat". També ha remarcat el fet que, "en un context tan complex com el dels darrers anys, davant la crisi global més gran de les darreres dècades, en un món ple d’incerteses, les empreses estrangeres continuen apostant per Catalunya". "Davant les incerteses globals, les certeses de Catalunya", ha reblat. D'altra banda, ha subratllat que "estem davant d’un ecosistema consolidat i que manté un gran dinamisme". Per què? Doncs perquè el 23% d'aquestes empreses s'ha creat fa menys de cinc anys i, alhora, "perquè s'observa un creixement continuat al llarg dels anys". En aquesta línia, ha explicat que "les filials estrangeres establertes al país han crescut un 60% respecte al 2014". I ha assenyalat que aquestes dades mostren que Catalunya genera "confiança i certesa a escala internacional".
El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, també hi ha intervingut i ha destacat que conceben "la captació d'inversió estrangera com un factor estratègic per encarar els reptes del país com la reindustrialització o la transformació verda i digital del sistema productiu". Ha subratllat que l'atracció d'inversió estrangera "és una prioritat per al Govern" i en aquest sentit ha anunciat que "actualment ACCIÓ treballa amb una cartera de 613 projectes d’inversió estrangera, la xifra més alta de la sèrie històrica". Es tracta d'un 56% més de projectes respecte del 2020, cosa que demostra l'interès creixent de les empreses estrangeres cap a Catalunya. La meitat dels projectes són del tipus industrial, mentre que el 40% són d'empreses que encara no són presents al país.