El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat aquest dijous que Catalunya és "un referent mundial" en la política de clústers, tal i com constaten institucions de reconegut prestigi internacional com la Harvard Business School o el Banc Mundial.
Després de tot just 25 anys, l'ecosistema català ja compta amb 30 clústers i més de 2.100 agents econòmics com són startups, pimes, multinacionals o institucions, entre d'altres. Més dades: donen feina a 290.000 persones, facturen 650.000 milions i representen el 30% del PIB català. .
"Avui som un referent mundial en política de clústers i ho podem dir sense cap tipus de falsa modèstia", ha assegurat Puigdemont en un acte de celebració. L'ha acompanyat el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que ha definit el concepte clúster com una agrupació d'agents econòmics en un mateix territori i dedicats a un mateix negoci que col·laboren de forma estratègica per assolir un benefici comú.
Un projecte "disruptiu"
Amb la història a la mà, Puigdemont ha recordat que la política de clústers va néixer el 1992 com un projecte "disruptiu" impulsat per la filosofia de "continuar i millorar". De la mateixa manera que ha defensat que el "compromís absolut" de tots els governs amb el projecte, també ha augurat que la política de clústers a Catalunya seguirà sent una referència mundial.
Del record dels primers clústers com el de la pell d'Igualada (Anoia) o el tèxtil del Maresme (Barcelona) a la realitat del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC). En aquest sentit, el president de la Generalitat ha destacat la necessitat de combinar anticipació, risc, visió i adaptació com a factors claus d'aquesta transformació.
"Tenim un ecosistema de clústers consolidat i reconegut a nivell internacional", ha reiterat Baiget tot just després de remarcar-ne la diversificació així com també la importància de la col·laboració público-privada en la millora de la competitivitat de l'empresa. "Les economies que més han avançat són aquelles que estan presents en clústers", ha conclòs.